Kammaråklagare Stina Sjöqvist har förvånats över att den unga kvinnan inte blev trodd när hon larmade. Hon beskriver larmsamtalet som tydligt.

Åklagaren om Härnösandsfallet: ”Ringer man polisen ska de komma”

Uppdaterad
Publicerad

För kammaråklagare Stina Sjöqvist är det en gåta att den unga kvinnan i Härnösandsfallet inte blev trodd. Hon har lyssnat på det avgörande första larmsamtalet många gånger och beskriver hennes uppgifter som tydliga. 

Stina Sjöquist har varit förundersökningsledare och har lett utredningen som ledde till att den 23-årige mannen i förra veckan dömdes till livstids fängelse för mord, dubbla våldtäkter och grov misshandel.

Hon är också en av de som reagerat på uppgiften att den unga kvinnan tidigt ringde polisen och vädjade om hjälp.

Larmhaveriet

”Förutsätter att polisen kommer”

Ändå dröjde det en och en halv timme innan polisen kom till platsen.

– Ringer man till polisen och säger att man har en knivbeväpnad man i lägenheten som man vill ha därifrån så förutsätter man att polisen kommer, säger hon.

Enligt polislagen är det också polisens främsta uppgift, att skydda allmänheten. Så här lyder polislagens portalparagraf: ”Som ett led i samhällets verksamhet för att främja rättvisa och trygghet ska polisens arbete syfta till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp.”

Den uppgiften lyckades inte polisen med i Härnösandsfallet, anser kammaråklagare Stina Sjöqvist. Hör henne berätta i videoklippet.

SVT har bett polisen svara på våra frågor om det ödesdigra samtalet i Härnösand men det har polisen avböjt. De vill inte kommentera det enskilda fallet. Däremot uppger polismyndigheten att händelsen har anmälts internt till avdelningen för särskilda utredningar för en granskning om fel begåtts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larmhaveriet

Mer i ämnet