Hör åklagarens uppgifter om att mordoffret inte ingrep för att avbryta någon våldtäkt. Foto: Eva Harström, SVT

Åklagaren: ”Den mördade har inte ingripit för att avbryta våldtäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Mordet i Härnösand på en gymnasieelev har skapat ryktesspridning på nätet. En 22-årig man har häktats misstänkt för bland annat mord och två våldtäkter. Nu sprids uppgifter om att mordoffret dödats när han försökt gå emellan under våldtäkten. Uppgifter som, enligt åklagaren, inte stämmer.

– Den som har blivit mördad har inte ingripit i någon situation för att avbryta någon våldtäkt. Vi har inga sådana uppgifter, säger Stina Sjöqvist, kammaråklagare.

Misshandlade med ett knivvapen

Mordoffret, som var i 20-årsåldern, hittades svårt skadad av polis i sin lägenhet på söndag morgon den 10:e maj. Han avled dagen därpå av sina skador. Nu går åklagaren ut med vilket tillhygge som använts under dödsmisshandeln.

Mord och våldtäkt i Härnösand

– Jag kan säga att det är ett knivvapen, säger Stina Sjöqvist.

Fler vittnen har hörts

Den misstänkte gärningsmannen greps av polis samma morgon i lägenheten. Han misstänks även för våldtäkt och grov våldtäkt på en ung kvinna.

Den häktade 22-åringen har inte hörts något mer efter häktningsförhandlingen. Där varken erkände han eller förnekade brott. Fler vittnen än offren har hörts, men åklagaren vill inte gå in på om de vittnena har sett något av det som hänt.

Hör mer om åklagarens  uppgifter kring mordet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet