• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma. Läs mer

Foto: SVT

”Anklagelserna en hämnd” – bröderna nekar till brott

Bröderna i Sollefteå erkänner innehav av barnporr och att de haft sex med ett barn, men nekar till övriga anklagelser.

De två bröderna från en ort i Sollefteå kommun står åtalade för hundratals grova våldtäkter på fem barn. Båda erkänner att de haft sex med ett av barnen och till innehav av den barnporr som polisen hittade i deras datorer. I övrigt nekar de till anklagelserna.

– Efter omständigheterna mår han bra, men han mår dåligt över det brott han erkänt, säger den yngre broderns advokat Magnus Näsholm.

Haft sex med pojkarna

I förundersökningen erkänner den äldre brodern att han haft sex med barnen, men att det i fyra fall ska ha skett efter att de fyllt 15 år. Han påpekar även att det i de fallen ska ha skett i samförstånd och utan tvång.

– Jag har aldrig haft sex med någon mot dennes vilja, säger den äldre brodern i förhör.

Anklagelsen en hämnd

Den yngre broderns advokat antyder att hans klient försökt förklara anklagelserna med att det skulle vara någon form av hämnd från en person han kommit på ”kant” med av någon anledning.

– Någon av målsägandena som det har skurit sig med av olika skäl. Där kan det vara en illvilja, säger advokat Magnus Näsholm.

”Svårt att minnas”

Bröderna är idag i 35-årsåldern och övergreppen inleddes enligt åtalet i början av 2000-talet och pågick fram till det att bröderna greps av polis i mars i år, samtliga inblandade är idag myndiga. Enligt advokaten gör det att det är svårt att komma ihåg detaljer.

– Det här är brott som hänt för flera år sedan också kommer det upp nu, säger advokat Magnus Näsholm.

Kan dömas till fängelse

Under utredningens gång har den yngre brodern genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7. Där konstateras att det inte finns något hinder mot en fängelsedom om han skulle dömas för de brott han åtalas för.

Rättegången mot bröderna inleds den 16 oktober vid Ångermanlands tingsrätt och beräknas hålla på under 10 rättegångsdagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet