Visa alla (2)
Visa alla (2)

Akuten klarar inte två svårt sjuka samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningen i Sundsvall skulle ha svårt att rädda livet på två kritiskt sjuka patienter samtidigt. Det finns inte resurser för det på helgen, säger sjuksköterskor som Mittnytt har talat med.

”Bli inte allvarligt sjuk på helgen, eller bli inte allvarligt sjuk alls” säger en sjuksköterska som vi pratat med. En annan berättar att akuten ofta är underbemannad, och helgerna sliter mest. Då kan en ensam sjuksköterska ha ansvar för upp till 20 medicinpatienter samtidigt. Sjuksköterskorna säger att om två patienter skulle få hjärtstopp samtidigt så är det tveksamt om personalen skulle klara av att rädda båda.

– Det är klart att sånt där måste man ta på fullaste allvar och titta på. Vi jobbar med frågan, vi jobbar med att ta fram en handlingsplan kring hela bemanningen och resurser, hur vi ska göra så att vi får en bra arbetsmiljö. Då får vi också en bra patientsäkerhet, säger Margareta Berglund Rödén, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Igår berättade vi att personalen inte öppet vågar berätta om arbetssituationen på akutmottagningen.

– Jag kan inte säga exakt vad det beror på men jag kan säga att det är helt oacceptabelt om det är så. Vi måste göra allt vi kan för att få bort den känslan hos dom anställda, säger Anders Nelvig, vårdområdesdirektör medicin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus sjuk- och äldrevård

Mer i ämnet