Enligt Tommy Walker, produktionschef på Akzo Nobel i Alby, är tisdagens olycka en av de allvarligaste som drabbat fabriken. Foto: SVT

Stora konsekvenser efter olyckan på Akzo Nobel

Uppdaterad
Publicerad

Efter tisdagens olycka på Akzo Nobels fabrik i Alby, utanför Ånge, har produktionen av klorat stått stilla. Än är det oklart i vilken omfattning fabriken har skadats.

– All produktion av klorat står stilla på grund av det här. Just där det brann är ett nav i vår verksamhet. Kan vi inte ha tillgång till den processutrustningen, då kan vi inte köra kloratproduktion, säger Tommy Walker, produktionschef på Akzo Nobel i Alby.

Plasttank som brann

Det var när en plasttank skulle monteras ned som olyckan inträffade.

– I samband med det blev det tillräcklig värmeutveckling för att utlösa branden. Det var plasttanken som brann med hjälp av kloraten som fanns runt tanken, säger Tommy Walker, produktionschef på Akzo Nobel i Alby.

Föroreningarna kvar

Nu pågår rengöring av olycksplatsen, där de farliga föroreningarna fortfarande finns kvar. Vilka ekonomiska konsekvenser stoppet får är inget produktionschefen vill spekulera i.

– Det beror på omfattningen och hur fort vi kommer igång. Det är en av de allvarligare olyckorna och definitivt om man tittar på vilka konsekvenser den fått, säger Tommy Walker.

Medveten om riskerna

Jan Filipsson jobbar med hälsa och säkerhet på fabriken och känner sig trygg trots riskerna. Foto: Eva Harström, SVT

Med tanke på att det är farliga kemikalier som hanteras på området är säkerheten är viktig. I somras gick larmet när en tankvagn läckte saltsyra och det det bildades ett farligt gasmoln. Personalen är väl medveten om riskerna. Jan Filipsson har arbetat på fabriken i 32 år och jobbade också i tisdags.

– Jag är inte ett dugg orolig. Jag bor här på byn några 100 meter bort, jag har sex barn och djur. Jag känner mig helt trygg med det, säger han.

Chockades vid olyckan

Inga personer skadades allvarligt vid olyckan, men några andades in giftig rök och fick hjälp av ambulanspersonal. Några chockades också av händelsen och fick tas om hand.

– De flesta har ett lugnt förhållande till det efteråt, säger Tommy Walter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.