Samtliga fyra åtalade för Mordbranden vid Café UH frikänns, trots att tre av personerna erkänt att de befunnit sig på platsen. Foto: Polisen

Alla åtalade för mordbrand på Café UH i Örnsköldsvik frias

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelades tingsrättens dom att samtliga fyra misstänkta för mordbranden på Café UH i Örnsköldsvik frias.

Detta trots att tre av personerna erkänt att de befunnit sig på platsen samtidigt som branden ägde rum.

Det var i början av juni som en brand utbröt i centrala Örnsköldsvik, i den byggnad där både ett hotell och kafé huserade. Branden ska enligt åtalet ha uppkommit av att någon tänt eld på en jacka under kaféets altan, något som rubricerades som grov mordbrand. Övriga brottsrubriceringar i målet var allmänfarlig vårdslöshet och underlåtenhet att avvärja allmänfara.

Fyra personer misstänktes ligga bakom branden. En av dem, 19-årig man som pekats ut av de andra som drivande, och övriga tre var minderåriga.

Enligt tingsrättens bedömning hade inte tillräcklig utredning lagts fram.

”I linje med tingsrättens bedömning ovan är det inte utrett att (misstänkte) anlagt någon eld. Det är inte heller visat att han tillsammans med de andra tilltalade gjort det. Något ansvar för allmänfarlig oaktsamhet kan därför inte komma i fråga”, går det att läsa i domen.

19-åringen döms i samma dom för narkotikabrott och får 14 dagars fängelse.

SVT Västernorrland har sökt kammaråklagare Hanna Flordal som säger att hon inte har läst domen och därför inte vill kommentera den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.