– Vi måste möta konkurrensen med vårdapparna, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör, Region Västernorrland. Foto: SVT

Anna-Lena Lundberg: ”Till sist biter inte antibiotika”

Uppdaterad
Publicerad

Den snabba hjälpen som läkaren på näten erbjuder har inte bara medicinska risker. Det blir dyrt också; kostnaden för länets skattebetalare ökade med över 200 procent i år, enligt Anna-Lena Lundberg primärvårdsdirektör Region Västernorrland.

Konkurrensen från nätläkarna är oroande, menar primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg.

– Kostnaden ökade 200 procent i Västernorrland, mellan januari och oktober i år, säger hon.

Hon tror inte alla är medvetna om att kostnaden för samtalet läggs på den hälsocentral där personen är listad.

– Vi måste bli bättre på att informera vår befolkning, många samtal skulle vårdupplysningen 1177 kunna ta, gratis dessutom, påpekar

Anna-Lena Lundberg.

”Medicinsk risk”

Hon pekar också på en medicinsk aspekt av vårdappen, nämligen hur enkelt det är att få antibiotika.

– Det är inte patientsäkert, till sist biter inte antibiotikan längre.

Rädslan för antibiotikaresistens har inte slagit igenom hos alla. Det är, enligt undersökningar, mest unga födda på 90-talet och storstadsmänniskor som är ute efter en ”quick fix” till skillnad från småbarnsföräldrar som i dag, enligt Anna-Lena Lundberg, försöker undvika antibiotika till sina barn.

– Vi måste göra något för att möta konkurrensen från vårdapparna, det gör vi nu genom vårt projekt med e-tjänster, Digga Hälsocentral, berättar Anna-Lena Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.