Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Även älgjägarna påverkas av coronapandemin. – Det är ju främst på jaktmöten och skjutövningar som många träffas. I skogen är man fri, säger Stefan Gustavsson, skjutledare på Sundsvalls Jaktskytteklubb. Foto: SVT

Annorlunda älgjakt i år – skyttar får vänta i bil på klubben

Uppdaterad
Publicerad

Årets älgjakt blir en aning annorlunda än tidigare år. Coronapandemin påverkar även jägarna. Men kanske inte i skogen i första hand.

Svenska jägareförbundet har gått ut med rekommendationer till sina medlemmar med anledning av coronaviruset.

I ett dokument med information till jaktlagen inför hösten skriver Svenska jägareförbundet bland annat att deltagande bör tänka igenom ett eventuellt delat boende i jaktkoja och att vid längre resor i bil helst endast åka med personer i det egna hushållet. 

Äldre bör undvika större grupper

Förutom det går förbundet också ut med att personer som är 70 år eller äldre inte bör närvara vid större samlingar. Samma sak gäller personer i riskgrupper.

– Här på skjutbanan har vi regler om att skyttarna får vänta på sin tur i sina bilar istället för att gå in i jaktstugan, säger Stefan Gustavsson, skjutledare på Sundsvalls Jaktskytteklubb.

Håller man bara distansen på jaktmöten och vid skjutning utomhus är det inga problem. Värre är det kanske när en stor älg ska tas ur.

– Det går även där att hålla distansen. Man kan göra det själv med litet hjälp. Det kan bli knepigare när man ska ta fram djuret. Men man får använda sunt förnuft och lösa det helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet