En kriminalvårdare blev grovt misshandlad på väg till jobbet. Foto: TT

Anställd hos kriminalvården grovt misshandlad i trapphus

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern som var på väg till sitt jobb på kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand överfölls och misshandlades grovt under lördagskvällen. Tidigare i veckan fick Kriminalvården också in ett anonymt samtal om att personalen skulle ”plockas”.

Händelsen ska ha inträffat i mannens trapphus. Någon ska enligt polisen ha kommit fram till honom och misshandlat honom med ett tillhygge. Händelsen rubriceras för tillfället som grov misshandel.

Mannen är förd till sjukhus för vård och kommer att förhöras där. Under lördagskvällen var området kring platsen avspärrat för en brottsplatsundersökning och polispatruller var ute med hundar för att leta efter den misstänkte gärningspersonen. Under söndagsmorgonen hade polisen ingen frihetsberövad.

Attackerad kriminalvårdare

Samtal innan misshandeln

Enligt uppgifter som Aftonbladet var först att berätta om ska Kriminalvården ha tagit emot ett anonymt hot över telefon två dagar innan attacken. I samtalet ska rösten ha sagt något i stil med att personal från anstalten skulle ”plockas”. Kriminalvården tog hotet på allvar och bestämde sig därför att rusta upp med extra bevakning.

– Det inkom under fredagskvällen och var ett ungefär 30 sekunder långt samtal där personen sa något i stil med att de anställda ska ”plockas” när de kommer ut från jobbet, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid kriminalvården till SVT.

Ingen misstänkt

På grund av dådet har anstalten gått in i stabsläge och man har satt in ytterligare säkerhetsåtgärder.

– Vi har ingen misstänkt i nuläget och vi ska hålla förhör med målsägande under dagen, säger Anderz Ohlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Turbulent vecka

I veckan berättade också SVT om att interner på Saltvik ska ha arbetsvägrat i protest mot förhållandena på anstalten. Ett 30-tal av dem deltog och enligt uppgifter till SVT ska anledningen till ”strejken” röra sig om ett bråk som utmynnade i att anstaltsledningen senare drog in internernas möjligheter till extrapromenader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerad kriminalvårdare

Mer i ämnet