Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Badminton är fantastiskt roligt, säger Helena. Foto: Barbro Sellin SVT

Badminton får personer med psykisk ohälsa att må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Att röra på sig är viktigt för hälsan. Därför bjuder OCD-föreningen Västernorrland in till att spela badminton för alla med psykisk ohälsa. Man träffas varje vecka och det är gratis.

Efter nästan två år har OCD-gruppen i Sundsvall tagit steget och startat OCD-föreningen Västernorrland, en lokalförening till Svenska OCD-förbundet (personer med tvångssyndrom).

Viktigt att komma ut

Förutom ordinarie möten siktar man på en gästföreläsning i månaden. Vissa träffas också för en tisdagspromenad. Det mesta sker digitalt under pandemin. I mitten av januari startade föreningen ”Badmintononsdag” där alla med psykisk ohälsa är välkomna att spela badminton gratis.

– Många som mår dåligt blir ju isolerade, det här är ett sätt att ta sig ut och ha kul, säger Peter Pekka Jonsson, peer support, Psykiatriska kliniken Sundsvall.

Att träffas betyder jättemycket

– Det betyder mycket att få träffa personer i en rymlig hall med bra luft. Då kan vi vara tillsammans på avstånd och träna, berättar Helena.

De flesta av trettiotalet medlemmar bor i Sundsvall men det finns även medlemmar från Örnsköldsvik, Härnösand och Hälsingland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer