Legobiten hittades över två år efter första kontakt med sjukhuset. Foto: SVT Arkiv

Barn hade legobit fast i halsen i över två år – händelsen anmäls till IVO

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har gjort en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Maria. Anmälan gäller en fördröjd utredning av ett barn med svårigheter att svälja fast föda.

Det visade sig bero på en legobit som satt fast i barnets matstrupe – något som upptäcktes över två år efter första kontakten med sjukhuset.

Det var på Sollefteå sjukhus som barnet undersöktes. Från våren 2018 till slutet av 2020 utreddes problemet med bland annat flertalet röntgenundersökningar som antingen avbröts eller som inte kunde slutföras. skriver Region Västernorrland på sin hemsida.

Fick svar efter mer än två år

Barnet skulle vidare utredas i början av 2020 men även det sköts istället upp till november på grund av förkylning. Då upptäcktes och avlägsnades en legobit som satt fast i barnets matstrupe, genom gastroskopi – över två år efter att barnet och föräldrarna tagit första kontakten med sjukvården.

Efter ingreppet har barnets ätsvårigheter minskat.

Anmält till IVO

Händelsen klassificeras som en allvarlig vårdskada och anmäls nu enligt patientsäkerheteslagen till IVO. Även en utredning av händelsen har genomförts på uppdrag av verksamhetschefen där åtgärdsförslag har tagits fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer