Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tio fall av barn som blivit inlagda på länssjukhuset i Sundsvall på grund av narkotikaförgiftning. Bara i januari. Barnläkaren Laura Mertes är oroad. Foto: SVT, Hans Lindblom/SVT

Barnkliniken slår larm: Narkotikaförgiftning hos barn allt vanligare i Sundsvall

Publicerad

Barn- och ungdomskliniken i Sundsvall har sett en tydlig och oroande ökning av barn som blivit inlagda på grund av narkotikaanvändande. Tre av dem fördes med ambulans till avdelningen.

– Har inte sett så många fall någonsin, säger barnläkaren Laura Martes.

Det handlar om omkring tio barn i åldrarna 13-17 år som fått inneliggande vård – i vissa fall allvarliga tillstånd.

Drogerna det handlat om är främst cannabis men även LSD, ecstasy och ett ecstasyliknande preparat som kallas Blue Punisher.

Rekord i januari

– Jag har inte sett så många fall någonsin sedan jag började som barnläkare, säger Laura Mertes, specialistläkare vid Barn- och ungdomskliniken.

Det är under januari månad som de många fallen uppmärksammats. Nu slår sjukhuset larm om situationen.

Fyra unga till sjukhus

I mitten av januari vårdades fyra ungdomar på sjukhus efter att ha använt vapecigaretter som misstänks ha innehållit någon form av narkotika i skolan. Tre av eleverna hämtades med ambulans.

I klippet berättar Laura Mertes mer om den plötsliga utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.