Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir allt vanligare att äldre söker diagnostisering och behandling av adhd. Hör Hans Vikström, länschef på psykiatrin, berätta om sina tankar kring ökningen i videon. Foto: Per-Erik Ström/SVT, TT

Vanligare hos äldre att söka diagnostisering och behandling av adhd i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i Sundsvall har fått allt fler samtal från äldre vuxna som vill utreda om de har en adhd-diagnos.

Hans Vikström är länsverksamhetschef för psykiatrin i region Västernorrland och han tror att det finns flera förklaringar bakom ökningen.

– Det har blivit mer uppmärksammat i samhället, det kan vara kända personer som går ut och berättar om sin diagnos, säger Hans Vikström.

Tidigare var det ovanligt att utreda och diagnostisera äldre vuxna med adhd. De har ofta har stort behov av stöd och behandling för att kunna förändra sin situation.

– Det vi gör är Psykoedukation, alltså kunskap och utbildning om sin diagnos men också läkemedel. Även andra stödjande åtgärder kan också bli aktuella, säger Hans Vikström.

Stort gensvar

Vi har tidigare berättat om 75-åriga Britt Berglund Högström i Sundsvall som fick sina diagnos för bara några år sedan. Efter den artikeln har många hört av sig till oss med synpunkter. Bland annat skriver en 76-årig mamma hur det är att leva med sin snart 40-årige son som nyligen fick sin adhd-diagnos fastställd.

”Hans liv är verkligen kaos och det gör att även mitt liv är kaos. Jag har hjälpt honom sedan han var tonåring men nu orkar jag inte mer. Han tyr sig till kriminella, det är dom enda som bryr sig säger han. Ge mig råd Tack”.

”Jag blir arg”

Andra har haft synpunkter på innehållet i själva artikeln, som en kvinna som inte gillar rubriken som hon tycker pekar på att adhd skulle vara en anledning till att ge barn stryk.

”Det förstärker ju också bilden av adhd som ett problem, och bortser från att intervjupersonens mamma uppenbarligen hade egna problem som hon tog ut på sina barn. Jag blir arg när jag läser det här”.

Hör Hans Vikström berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.