Civil olydnad är inte uteslutet i kampen för Petersvik, menar Else Ammor. Foto: Anna Beijron

Beredd att kedja fast sig för att bevara Petersvik

Uppdaterad
Publicerad

Striden om Petersviksområdet i Sundsvall är långt ifrån över. Även om Mark- och miljööverdomstolen nyligen gav klartecken och beviljade miljötillstånd för utbyggnaden av en logistikpark så filar motståndarna just nu på en överklagan till Högsta domstolen.

– Vi är en hel grupp i Petersviksvännerna som jobbar med en ansökan om prövningstillstånd, berättar Else Ammor som varit drivande i sällskapet.

Hon bor granne med SCA:s pappersbruk i Ortviken och är tidigare kommunpolitiker. Och hon har långt ifrån gett upp hoppet om att kunna bevara området. Hon ser flera punkter som är möjliga att lyfta i en överklagan.

Prejudicerande frågor

– Jag tycker att det viktigaste är att logistikbolaget fått utöka miljötillståndet efter kungörelsen, där har jag inte hittat några tidigare prejudikat så jag tror att det är en sak som skulle kunna vara intressant för dem att titta på.

Om Högsta Domstolen skulle avslå deras överklagan har de planer på att ta till andra metoder.

”Vi kedjar fast oss”

– Vi kommer i så fall att kedja fast oss vid Villa Solbacken när bulldozrarna och rivningsmaskinerna kommer, säger hon.

Men då upphör ni med de demokratiska metoderna eller?

– Hur långt civil olydnad får gå och vad man kan göra det kan vi ju diskutera, men vi får se om det blir det desperata läget.

David mot Goliat

Villa Solbacken är det äldsta huset i Petersvik. Kommunen har löst in ett 20-tal fastigheter i området, bland annat Solbacken. Flera av husen är till salu, för den köpare som är beredd att bekosta en husflytt. Men Petersviksvännernas mål är att husen ska stå kvar där de är och att det inte blir någon logistikpark på platsen.

– Det brukar alltid vara så att David vinner mot Goliat och i det här fallet är det vi som är David, säger Ammor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Petersvik

Mer i ämnet