Besked från Lövgren: ”Jättetråkigt men alla måste behandlas lika”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen kom det definitiva beskedet till vårdkooperativet i Sollefteå. Det blir varken anstånd eller någon politisk prövning av Voon:s skuld till regionen.

I ett brev kommer regionrådet Erik Lövgren med två besked. Kreditpolicyn gäller och det finns inte anledning att besluta om något undantag för Voon i Sollefteå. Därmed skärps läget ytterligare för Voon.

(C) mer förstående

Centerpartiets Jonny Lundin har en mer pragmatisk hållning i frågan. Han vill ta upp frågan politiskt för att se om det finns någon lösning på Voons problem.

Vårdkooperativet Voon

– Om regionen har en leverantör som har svårt att reglera sina skulder är det rimligt att vi för ett samtal, säger Lundin.

Lika för alla

I sin egenskap av regionsstyrelsens ordförande är dock Erik Lövgren (S) av annan uppfattning. Han kommer inte att initiera en politisk prövning av Voons ekonomiska bekymmer. Han hänvisar till regionens kreditpolicy och de regler som gäller för alla privata eller kooperativa vårdcentraler.

– Det är jättetråkigt om det skulle få allvarliga konsekvenser för Voon i Sollefteå men jag ser ingen annan möjlighet än att säga nej. Vi har en likabehandlingsprincip att förhålla oss till som myndighet och det är inte heller möjligt för regionen att ge lån till privata aktörer vilket ett anstånd skulle innebära, säger Lövgren till SVT.

Formellt fel

Han medger emellertid att det gjorts ett formellt misstag från regionens sida i den här affären. Regionen skickade en faktura på skulden i augusti när den blev aktuell. Enligt Lövgren skulle det aldrig ha gjorts.

– Enligt avtalet mellan Voon och regionen ska det här regleras genom den kapiteringsersättning som betalas ut från regionen. Skulder ska inte faktureras utan avräknas mot ersättningen, säger Lövgren.

SVT: Men riskerar inte det här få allvarligare konsekvenser om Voon läggs ned?

– Det skulle vara tråkigt om det sker men då blir det regionens ansvar att ta hand om patienterna. Det är den verklighet som gäller på den här marknaden.

Möte nästa fredag

Centerpartiets gruppledare i regionfullmäktige, Jonny Lundin, menar att Voons begäran om anstånd skulle kunna tas upp vid finansutskottets möte näste fredag. Men då krävs att ordföranden, dvs Erik Lövgren, initierat ett sådant ärende.

– Det är rimligt. Det rör 8 000 patienter, säger Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet