”Voon nära succé – ett misslyckande nu vore katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdskooperativet Voon i Sollefteå kämpar för sin överlevnad efter beskedet från Region Västernorrland. Och läget är akut, bekräftar Voon:s styrelseordförande Nils-Gunnar Molin.

Tvisten gäller en skuld på 830 000 kronor som Region Västernorrland vill reglera genom att minska utbetalningen till den kooperativa vårdcentralen i Sollefteå i slutet av månaden. Det rör sig om skulder för laboratorietjänster, röntgen och läkemedel som hälsocentralen köpt in av regionen.

Osäkert läge

Enligt Nils-Gunnar Molin är läget akut. Det finns pengar till löneutbetalningarna i slutet av den här månaden men läget längre fram är osäkert.

Vårdkooperativet Voon

– Voon är nära en succé och ett misslyckande i det här läget vore allvarligt inte bara för oss utan för regionen som helhet. Vi har 8 000 patienter som listat sig hos oss och om vi måste avveckla blir dom ett problem för regionen att hantera, säger Nils-Gunnar Molin.

Vårdtunga patienter

Han anser att regionens hänvisning till gällande regler är ett fyrkantigt agerande. Voon hade begärt anstånd med skulden tills dess att verksamheten på den nystartade hälsocentralen stabiliserats. Han menar att de fått ta emot en hög andel vårdtunga patienter till följd av att den landstingsdrivna vården i Sollefteå med omnejd varit eftersatt under en längre tid.

– Vi begär inga avskrivningar eller ekonomiska eftergifter. Vi begär bara att få tid på oss att lösa situationen, säger Molin.

I somras genomförde Voon ett sparpaket på närmare fyra miljoner, uppger Molin.

”Det brådskar”

Det akuta läget kommer sålunda inte som någon överraskning. Voon har suttit i samtal med regionens tjänstemannaledning och politiker i syfte att nå en kompromiss. Nils-Gunnar Molin menar att man från Voon:s sida tolkat signalerna som om ett anstånd var möjligt och därför kom gårdagens besked från regionens ekonomidirektör som en överraskning.

Nu vill Voon att frågan lyfts till politisk nivå; att politikerna skyndsamt går in och ger ett nytt besked. Men det brådskar. Redan nästa vecka betalar regionen ut den så kallade kapiteringsersättningen till vårdcentralen och då står det definitivt klart om 830 000 kronor dragits av eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet