Det är anstormningen av så kallade vårdtunga patienter som gjort att den nya medlemsägda vårdcentralen i Sollefteå blött så kraftigt ekonomiskt under det första året. – Men vi får vi 1 000 patienter till så skulle det lösa situationen, säger Nils-Gunnar Molin, styrelseordförande för Voon. Foto: Meija Rosvall af Geijerstam / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Voon ber medlemmarna skjuta till mer pengar

Publicerad

På ett medlemsmöte för Voon – Vård och omsorg i Norrland – som hålls i veckan kommer ledningen att begära att andelsägarna skjuter till mer kapital för att lösa den prekära ekonomiska situationen för den medlemsägda vårdcentralen i Sollefteå.

På måndagskvällen har styrelsen för Voon möte. Då ska den pressade ekonomiska situationen för den medlemsägda vårdcentralen i Sollefteå  diskuteras.

Men redan nu står det klart att att ledningen för Voons på medlemsmötet på torsdag kväll kommer att be medlemmarna om utökat ekonomiskt stöd.

Vill inte kommentera belopp

Kort sagt: Voons styrelse kommer att begära att vårdcentralens andelsägare skjuter till ytterligare medel för att försöka rädda upp den problematiska situationen för den ekonomiska föreningen.

Hur mycket pengar som krävs och hur mycket man kommer att be om hos medlemmarna, det vill Voons styrelseordförande Nils-Gunnar Molin inte kommentera i dag.

Krävs ytterligare åtgärder

– Vi kommer att lägga fram en beskrivning av situationen för medlemmarna på medlemsmötet på torsdag, säger han till SVT Västernorrland.

Verksamheten drogs igång i december i fjol har redan genomgått ett sparpaket på omkring fyra miljoner kronor.

– Men ytterligare åtgärder kommer att krävas, säger Nils-Gunnar Molin.

Vårdcentralen i Sollefteå har i dag drygt 30 anställda vilket är ovanligt mycket för en vårdcentral.

”Vi behöver 1 000 patienter till”

Nils-Gunnar Molin medger att personalkostnaderna naturligtvis är en del av problemet. Men han säger samtidigt att man initialt beräknade att den stora personalstyrkan behövdes för att klara den stora anstormningen av patienter.

– Idealet vore att vi fick runt 1 000 nya patienter till. Det skulle lösa situationen. Annars kommer det att krävas ytterligare ett verksamhetsår för att klara utmaningen, säger han.

Vd avböjer intervju

Voons vd Kerstin Brandelius avböjer att kommentera läget i intervju.

– Alla kontakter med media ska gå genom Nils-Gunnar Molin, säger hon när SVT Västernorrland träffar henne i Sollefteå på måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet