Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Presentationen av finansiärerna till lyxhotellet i Junsele skjuts på framtiden. I klippet öppnar oppositionsrådet John Åberg (S) för att ompröva kommunens tidigare borgensåtagande. Foto: Junsele Wilderness

Besked om finansiärerna till lyxhotellet i Junsele dröjer – igen

Uppdaterad
Publicerad

De hemliga finansiärerna till lyxhotellet skulle först presenteras i slutet av december. Sedan i början av januari. Nu kan det dröja ännu längre.

– Det här känns inte seriöst, säger John Åberg (S), oppositionsråd, till SVT Västernorrland.

Det var vid ett möte med Junsele Företagarförening som cirkusdirektören och delfinansiären Robert Bronett, sa att de hittills hemliga finansiärerna till projektet ska presenteras först när detaljplanen är klar och bygglov för hotellet kan sökas.

SVT Västernorrland har fått uppgifterna bekräftade från flera som deltog på mötet.

Nytt lyxhotell i Junsele

Lång process

Det är en process som kan ta tid, i normala fall 12 till 18 månader, vilket skulle innebära att den återstående finansiären skulle presenteras någon gång allra tidigast under hösten.

Vad har kommunen fått för information från det ansvariga bolaget?

– Så vitt jag vet, ingen alls. Vi vet egentligen ingenting om det här, säger oppositionsrådet John Åberg.

Oseriös hantering

För kommunens del får det uteblivna beskedet konsekvenser, menar han.

– Vi får leva i osäkerhet både kring borgensåtagandet och arbetet med detaljplanen för området i Junsele, säger John Åberg.

Hur tycker du att bolaget hanterat saken?

– Det känns inte seriöst skött.

Läge att ompröva borgensåtagandet

– Trovärdigheten sjunker för varje vecka och månad som går, fortsätter Åberg.

Bör kommunen ompröva sitt beslut kring hotellplanerna?

– Det är möjligt att det är läge för det, även om det är en lång process.

SVT Västernorrland har sökt Robert Bronett utan framgång. Kommunalrådet Johan Andersson vill heller inte svara på frågor utan hänvisar till kommunens kommunikationsstrateg som i sin tur hänvisar alla frågor till Robert Bronett.

Vad är en detaljplaN?

Det är bara kommunen som kan besluta att ta fram och anta en detaljplan som visas som ett bestämt område på en plankarta. Till detaljplanekartan hör en planbeskrivning, som förklarar planens syfte och innehåll. Med en detaljplan bestämmer kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. Detaljplanen talar alltså om vad du och andra får och inte får göra för byggåtgärder inom planområdet.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt lyxhotell i Junsele

Mer i ämnet