Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är ovanför skidbacken på Hamptjärnsberget som lyxhotellet ska byggas. Nu är detaljplanen presenterad, en plan som kommunfullmäktige i Sollefteå kan ta i slutet av året. Foto: Hans Lindblom

Lyxhotellet i Junsele – detaljplan klar med krav på serpentinväg till toppen av berget

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har hotellplanerna i Junsele varit på tapeten, ett projekt som med tiden utvecklats till en sårig fråga i Sollefteå kommun.
Nu är den kommunala detaljplanen för hotellområdet klar, och den kan bjuda på en rejäl fördyring – en lång och brant serpentinväg måste byggas fram till hotellet. Kostnaden ska bolaget bakom ta.

Det har varit ganska tyst kring Junselehotellet under en tid, men på tisdagskvällen hölls ett öppet möte på Folkets Hus där detaljplanen för området presenterades. Planen är en förutsättning för att det överhuvudtaget ska gå att bygga ett hotell på Hamptjärnsberget i Junsele.

En tung del i detaljplanen är den cirka 750 meter långa serpentinväg som som måste byggas upp till bergets topp, 325 meter över havet.
Enligt kommunen blir det en enskild väg så kostnaden får tas av bolaget bakom hotellet.

Tiotals miljoner i fördyring

Presentationen väckte fler frågor än svar, tyckte John Åberg, socialdemokratiskt oppositionsråd i kommunen.
– Hotellet är ju redan underfinansierat, och nu tiotals miljoner läggs på kostnaderna, det tror jag inte de tagit höjd för, säger han.

Nytt lyxhotell i Junsele

Bronett: Vi har räknat med det här

I ett sms till SVT säger en av männen bakom hotellbolaget, Robert Bronett, att man räknat med de merkostnader som kan uppstå under projektets gång – inklusive kostnaderna för vägen.

Samtidigt ges fortfarande inga svar om hur den slutliga lösningen av finansieringen ska se ut, alltså vilka som kommer att investera de pengar som fortfarande saknas.

”Har inte lagt mig i”

Vet du idag vilka finansiärer som är aktuella?
– Nej, tyvärr, det är fortfarande väldigt hemligt, och det är jättetråkigt att det blivit så här, säger John Åberg.

– Det kommer väl när detaljplanen är klar, vad jag har hört är all finansiering färdig, säger Birgitta Häggkvist, (VI) vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Men vilka det är, det har jag inte lagt mig i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Toppen av Hamptjärnsberget – 325 meter högt. Följ med på en överflygning – det är här som lyxhotellet ska byggas enligt planerna. Foto: Hans Lindblom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt lyxhotell i Junsele

Mer i ämnet