När både Norrlandsfonden och Almi hoppade av hotellprojektet i Junsele i augusti fick kommunen trots redan tagna beslut, göra ett omtag och ta frågan ett varv till.
Avgörs i dag
På måndagen nådde beslutet sin slutstation i kommunfullmäktige som politiskt avgör den hett omdebatterade borgenärsfrågan. Det var en rungande majoritet med 30 röster för att kommunen ska gå i borgen för hotellet – mot 13 emot och två som avstod. Alla S-märkta ledamöter och Landsbygdspartiet reserverade sig mot beslutet.
Att kommunen måste ställa upp med en garanti på 20 miljoner är ett krav från en av investerarna, Danske Bank.
När Norrlandsfonden och Almi hoppade av dök en ny, fortfarande hemlig, investerare upp. Kommunen konstaterar att ”en svensk företagsgruppering” som står bakom, men de vill ha ”rätten att själva offentligöra sin investering”.
Hemliga investerare och hemligt avtal
När ledamöterna idag klubbade igenom borgensfrågan var det utan att ha hela bilden av vilka som ska finansiera hotellet.
Politikerna i fullmäktige har inte heller någon kunskap om avtalet mellan Junseleföretaget Loke Shiny AB, som ska se till att hotellet byggs – och hotelljätten Marriotts kedja, där anläggningen i Junsele ska ingå.
Kommunen konstaterar att avtalet är föremål för affärssekretess och att man därför har ”säkerställt att en tjänsteperson som utses av kommundirektören med krav på absolut sekretess får läsa avtalet”.
I klippet: Hör kommunalrådet Johan Andersson (C) om vägen till beslutet, och Ulrika Frestadius (M) om varför hon avstod att rösta.
Företagen bakom lyxhotellet
Loke Shiny AB -Junseleföretag, projektägare; 10 miljoner kronor
Danske Bank: 20 miljoner. ( krav på borgen från kommunen på 20 miljoner)
Bravestandard Ltd ( Singaporebaserat fondkomissionsbolag): 170 miljoner
”Svensk företagsgruppering” : 20 miljoner.
Tillkommer; ansökan hos Tillväxtverket, 35 miljoner.