Ankarsviks skola på Alnö läggs ned Foto: SVT

Beslut taget att lägga ner skolorna i Ankarsvik och Allsta

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens kommunfullmäktige i Sundsvall fattades beslut om att lägga ned F-3 skolorna skolorna i Allsta och Ankarsvik.

Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvalls kommun brottas med ett hotande ekonomiskt underskott på närmare 100 miljoner kronor. Beslutet om att lägga ner skolorna har debatterats under en längre tid. Argumenten för nedläggning av Allsta och Ankarsvik, som bägge är F-3-skolor, är bland annat konkurrens från friskolor och renoveringsbehov.

Konkurrens från friskolor

Lisa Tynnemark (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden konstaterade att elevantalet på södra Alnö inte räcker för att fylla både en friskola och den kommunala skolan i Ankarsvik. Tidigare har mellanstadieverksamheten flyttats och när nu Kunskapsakademin startar verksamhet även för yngre elever måste kommunen lägga ner menar Tynnermark. Detta eftersom kommunen tvingas, genom skolpengen, samtidigt bekosta friskolan.

– Jag vet att skolan är uppskattad av elever, vårdnadshavare av personal och inte minst av boende i området. Så det är därför jag med ett visst vemod yrkar bifall till förslaget om avveckling, sade Tynnemark.

– Vi ser en oroväckande trend i Sundsvall där små skolor i kommunens utkanter läggs ner och barnen ska istället bussas in till stora skolor i tätorter. Skolor med bra studieresultat borde värnas istället för att läggas ner. Förra året kämpade jag hårt för att Ankarsviksskola skulle finnas kvar och det gör jag fortfarande, sade Ina Lindström Skandewall (L). Hon ville istället att Barn och utbildningsnämnden skulle ges i uppdrag att ta fram en plan för att utveckla Ankarsviks skola för framtiden.

Digitalt upprop

Kommunfullmäktige är i coronatider ett digitalt möte. Nedläggningen av Ankarsvik klubbades direkt men när frågan om Allsta skola skulle klubbas begärdes votering, rösträkning. Eftersom inget godkänt digitalt verktyg för rösträkning finns, tvingades man genomföra omröstningen genom ett gammaldags upprop där alla fullmäktiges ledamöter ropades upp en och en.

Beslutet om nedläggning av Allsta skola togs sedan med röstsiffrorna 46 mot 34. M, SD, KD och L reserverades sig mot beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.