Foto: SVT

Barnhemsbarn börjar ge upp hoppet

Uppdaterad
Publicerad

Anders Nordström är ett av de barnhemsbarn som sökte ersättning för vanvård och bristande omsorg. Han börjar ge upp hoppet om att få mer än en ursäkt från staten.

I januari 1950 när Anders Nordström var fem månader gammal omhändertogs och placerades han på fosterhemmet Solgläntan i Sundsvall. Där blev han kvar i fem år innan han fick komma till en fosterfamilj.

De fem åren på barnhemmet var, enligt hans egna berättelser, kantade av vanvård och bristande omsorg. Anders är en av många som sökt pengar från den ersättningsnämnd, som regeringen tillsatte 2011.

LÄS OCKSÅ: Barnhemsbarn berättar

Han fick en ursäkt av riksdagens talman, men som så många andra i den här gruppen fick han ingen ekonomisk ersättning. Över hälften av fosterhemsbarnen blev utan. Ersättningsnämnden lades ner 2016, och Anders börjar ge upp hoppet.

– Det finns ju vissa röster som har pratat om att gå vidare till Europadomstolen. Jag vet inte om det är värt ett försök, säger Anders Nordström. 

På måndagen var Susanne Eberstein (S) på plats i Sundsvalls bibliotek för att svara på frågor från allmänheten och till Anders Nordström hade hon ett tydligt svar.

– Det är väldigt sorgligt det han har upplevt och det är väldigt sorgligt att han inte kan få upprättelse, men ersättningsnämnden finns inte längre. Det går inte att komma vidare, menar hon.

– Jag börjar vänja mig vid tanken, att acceptera det jag inte kan förändra, säger Anders Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.