Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör röster inifrån Nouryon: ”Man straffas ekonomiskt” Foto: SVT/Thomas Sundberg, SVT Grafik

Personalen på Nouryon berättar: Vi betygsätts – och straffas ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

De anställda på Nouryon i Örnsköldsvik vittnar om en bestraffningsmiljö som de kopplar till bland annat ett bonussystem som finns på företaget. Varje år betygsätts medarbetare utifrån en femgradig skala, som kan innebära en bonus på cirka 15 000 kronor för vissa – men för andra att man går miste om 11 000 kronor.

– Man bestraffas ekonomiskt, säger en källa till SVT.

Starta klippet för att höra de anställdas kritik mot bonussystemet.

SVT Västernorrlands granskning av kemiföretaget Nouryon avslöjar i dag att de repressalier som anställda är rädda för rör ett bonussystem som kan påverka dem ekonomiskt.

Bonussystemet ska baseras på säkerhetsbeteende och produktion och systemet utgår från en femgradig skala. Utifrån var på skalan du placeras får du olika summor pengar i den årliga bonusen. Alla kan varken ha högsta eller lägsta betyg.

– Om man tappar till att bli en tvåa, då kan man gå miste om ungefär 10 000 – 11 000 kronor, säger en anställd på arbetsplatsen.

Anställda: ”Då anses vi inte lojala”

Enligt flera anställda som SVT pratat med avgörs betyget inte på hur bra man utför sitt jobb, utan bland annat på hur lojal man är mot företaget.

– Vi arbetar med säkerhet. Då vill vi ju företagets och våra arbetskamraters bästa, men då anses vi inte lojala, säger en anställd.

Företagets kommunikationschef skriver i ett mejl till SVT att de anser att systemet på det stora hela är välfungerande.

–  Företaget har valt att dela sin framgång med sina medarbetare baserat på individuell prestation och företagets resultat. Att arbeta utifrån en strukturerad process skapar förutsättningar för medarbetare och chefer att föra dialog kring individuell utveckling, prestation, trivsel, arbetssituation och arbetsmiljö, skriver Annika Hilmersson i ett mejl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare Joakim Sandberg: Här är tre problem med Nouryons bonussystem Foto: SVT Grafik, SVT Lars Wiklund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kemijätten Nouryon i Örnsköldsvik

Mer i ämnet