Faran över i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Ett larm om en brand i Domsjö fabriker i Örnsköldsvik kom vid kvart i tre på torsdagseftermiddagen.

Branden som startade i kloratfabriken på torsdagseftermiddagen är släckt.

Rökutvecklingen var kraftig på eftermiddagen, och öppna lågor syntes genom fönstren. Branden bekämpades av ett 30-tal brandmän från fem olika räddningstjänststyrkor, och allmanheten uppmanades till en början att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar.

-All rök är farlig, men det finns inga kemikalier i byggnaden som ska göra den extremt farlig, sa Thommy Carlson, en sjukvårdare på plats.

Plast skapade stor rökutveckling

Det var inga kemikalier från fabriken som brann, utan en plastklädd cistern.

-När plastduken väl brunnit upp fick vi snabbt kontroll på elden, säger Mats Renning, inre befäl på Räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Branden hade tagit sig i taket, men vid femtiden var allt släckt och Räddningstjänsten kunde då lämna över ansvaret till Domsjö fabriker.

Ingen person skadades vid branden.

Tidigast i morgon ska polisen starta en brandorsaksutredning, först måste all rök ventileras ut, och platsen kallna.

Foto: Anna Quayle, SVT

Bioraffenaderi

Domsjö fabriker är ett bioraffenaderi som ägs av det indiska bolaget Aditya Birla Group och tillverkar bland annat specialcellulosa. I slutet av juli stoppades produktionen efter att ett slukhål uppstått på fabriksområdet.

Domsjö fabriker Foto: Anna Quayle, SVT

Klorater

Klorater är starka oxidationsmedel som angriper metaller och kan bilda explosiva blandningar med de flesta brännbara material. Den huvudsakliga användningen för natriumklorat är att tillverka klordioxid för blekning av pappersmassa.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.