Kraftig rök sprider sig från skogsbranden norr om Vännäs. Foto: Rolf Fredriksson/SVT

Bränder längs med järnvägsspår orsakar tågstopp

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner längs med järnvägspåret mellan Vännäs och Vindeln i Västerbotten. Det innebär att all tågtrafik till och från övre Norrland ställs in till och med måndag kväll.

Branden startade under fredagen när det blev varmgång i bromssystemet på en vagn. På vagnen fanns timmer som tog eld, och spred bränder längs med järnvägen. Läget på söndagsmorgonen var lugnare än kvällen innan men tågtrafiken påverkas fortfarande.

Räddningstjänsten uppskattar att det ska ha uppstått sju bränder längs med rälsen. De flesta ska vara av mindre karaktär men två är större. Under lördagen uppskattades det att bränderna sammanlagt täckte en yta på fem kilometer längs med tågspåret.

200 resenärer påverkas

Enligt SJ kommer det att vara totalstopp i trafiken i övre Norrland till åtminstone måndag kväll. Totalt berörs cirka 2000 resenärer av de inställda tågen.

– Vi beklagar att det förnärvarande är långa väntetider i vår kundtjänst. Vi har kallat in extra personal för att korta köerna. Det går även att få information via hemsidan och SJs mobilapp, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

För mer information om tågtrafiken hänvisar SJ till Trafikverket och räddningstjänsten.

Läs mer om branden här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.