Advokat Sara Törnqvist företräder den drabbade flickan och hennes vän. Foto: SVT

Brottsoffren om det missade larmet: Uppgivna och ilskna

Uppdaterad
Publicerad

Under den första rättegångsdagen fick den våldtagna kvinnan och hennes mordhotade vän återuppleva skräcktimmarna från i våras. När larmsamtalet spelades upp i rätten reagerade de med ilska och uppgivenhet.

Under onsdagen fortsätter rättegången och idag är det den mordmisstänkte 23-åringen som skall höras av rätten. Han kommer att få frågor om vad som inträffade under natten mellan den 9 och 10 maj i år. Han kommer att detaljerat få redogöra för det händelseförlopp som ledde till det han ställts till svars för: Mordet, mordförsöket och våldtäkterna.

Jobbig dag i rätten

Under rättegångens första dag fanns den mördade 19-åringens föräldrar med i säkerhetssalen medan kvinnan som utsattes för våldtäkter och hennes mordhotade vän fanns med via videolänk från tingsrätten i Härnösand.

Mord och våldtäkt i Härnösand

De biträds under rättegången av advokaten Sara Törnqvist. Efter den första rättegångsdagen berättar hon att det varit en jobbig dag för hennes klienter. De hade tvingats uppleva allt på nytt:

– Att se de blodiga kläderna och lyssna på larmsamtalet rör upp känslor. När det gäller larmsamtalet till polisen reagerade dom nästan med ilska, men framför allt med uppgivenhet. Hade polisen kommit när de larmades är det inte säkert att utgången blivit densamma, säger hon.

Det missade larmet

Det är den kvardröjande frågan efter första rättegångsdagen. Larmsamtalet kunde ha ändrat allt, men polisen kom inte. Det dröjde en timme och tjugo minuter efter det första desperata  larmsamtalet innan polisen kom. Då hade 19-åringen enligt åklagarens åtal fått det knivhugg som ledde till döden. Kvinnan hade våldtagits och hennes vän hotats och utsatts för ett mordförsök.

– Ja, man frågar sig varför polisen inte ryckte ut, konstaterar Törnqvist.

Stängda dörrar

Under onsdagen fortsätter rättegången bakom stängda dörrar. Först i samband med slutpläderingarna på fredag kommer förhandlingen att återigen bli öppen allmänhet och media .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet