Skilsmässan mellan föräldrarna för åtta år sen blev bitter och den efterföljande vårdnadstvisten hanterades rättsligt flera gånger under tiden i Sundsvall. Mamman valde slutligen i juli 2020 att flytta upp till Luleå och tog då sonen med sig.
Många rättsliga turer
Tre år tidigare, 2017, hade tingsrätten slagit fast att föräldrarna skulle ha gemensam vårdnad av pojken, ett beslut som revs upp i maj 2021 när tingsrätten beslöt att låta mamman ensam vårda barnet. Pappans umgänge begränsades kraftigt.
Han tog då fallet vidare till hovrätten i Sundsvall som gick på mannens linje och menade att ”det vore bäst för pojken att han har ett omfattande umgänge med pappan”.
Risk att pojken skulle föras utomlands
Pojken skulle däremot fortsätta bo stadigvarande hos sin mamma, menade hovrätten i sitt beslut i mars 2022.
Samma år hade även pappan valt att flytta till Luleå och under hösten blev det känt att han försökt skaffa ett utländskt pass till sin son.
Tingsrätten i Luleå stoppade då umgänget eftersom man bedömde risken för ett bortförande som stor.
Samtidigt hade larm kommit från pojkens skola och från anhöriga.
Strax innan jul fick pappan åter lov att träffa sonen – två timmar varann helg.
Några veckor senare var pojken död.
Om vårdnads- och umgängesutredningar
Om föräldrar inte kan komma överens i en vårdnadstvist måste de först delta i ett informationssamtal med kommunens avdelning för familjerätt för att försöka lösa konflikten – om det inte leder någon vart lämnas ärendet över till domstol.
Familjerätten, en del av socialtjänsten i en kommun, gör vårdnads-, boende- och umgängesutredningar på begäran av tingsrätten.
Syftet är att ta reda på vad som är det bästa för barnet och ska främst besvara frågor om hur barnets behov bäst tillgodoses och vilken lösning som är den bästa för barnet.
Tingsrätten kan då fatta besluta om i ärendet.