Solbritt nekades canceroperation

Uppdaterad
Publicerad

Solbritt Björkstrand skulle opereras för sin dödliga cancer – men väl framme på sjukhuset fick hon beskedet att operationen ställts in.

Solbritt Björkstrand, 72, från Sundsvall fick diagnosen aggressiv bukspottkörtelcancer i maj i år, en allvarlig cancerform som kräver ett snabbt ingrepp.

– Jag hade haft ont i magen i ett halvår och sökt hjälp flera gånger innan de kom på vad det var. Så jag hade ju gått med det länge redan då, säger Solbritt Björkstrand till SVT.

Efter ett par månader av uteblivna besked från vården kom till sist kallelsen till operation vid universitetssjukhuset i Umeå.

Inställt på obestämd tid

I dag onsdag skulle operationen ha ägt rum. Men när Solbritt och hennes dotter Annelie Hålén anlänt till sjukhuset under tisdagen för inskrivning fick de chockbeskedet: operationen hade ställts in – på obestämd tid.

Sjukhuset kunde inte ens lova att ingreppet över huvud taget skulle kunna göras inom överskådlig tid.

Skälet uppges vara vårdplatsbrist.

– Vi blev helt chockade förstås, vi trodde knappt det var sant. Det kändes helt overkligt, säger Annelie Hålén.

”Åkte hem med en dödsdom”

– Då frågade jag om de alltså skickar hem mig med en dödsdom. Och då fick vi svaret: ja, tyvärr, berättar Solbritt Björkstrand.

I och med operationen hade Solbritt Björkstrand hoppats kunna leva åtminstone några månader längre med sina nära och kära.

– Men nu blir det inte så. Nu får jag ställa in mig på svåra smärtor den korta tid jag har kvar. Jag har flera anhöriga som dött i samma sjukdom så jag vet vad det vill säga, säger hon krasst.

Fick beskedet i matsalen

Beskedet fick de i en matsal på sjukhuset, inför andra patienter och deras anhöriga.

– Det kom en överläkare som slog sig ner på en stol vid vårt bord och gav oss beskedet, rakt upp och ner och mitt bland en massa andra människor. Det är inte klokt helt enkelt. Man tror inte att sånt här kan hända i Sverige, säger Annelie Hålén.

”Ytterst olyckligt”

Västerbottens landstingsråd Peter Olofsson (S) känner inte till detaljerna i det här ärendet, men tycker att det är beklagligt.

– Jag tycker naturligtvis att det är ytterst olyckligt, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancersjuk nekades operation

Mer i ämnet