Cancersjuk patient: ”Är det här min sista sommar?”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Sundsvall som lider av flera tumörer i levern har väntat på att få en operationstid i flera veckor.

Det var i onsdags som SVT Västernorrland träffade Solbritt Björkstrand, 72, som hade nekats en operation mot sin dödliga cancer. Solbritts situation engagerade många och flera har hört av sig till SVT. Det stod då klart att det finns fler än Solbritt Björkstrand som är drabbade.

Läkaren gick på semester

En kvinna i 70-årsåldern boende i Sundsvallsområdet lider av en snabbväxande cancer i levern. Kvinnan, som vill vara anonym, opererades i vintras och den primära tumören i levern togs bort. När hon senare misstänkte att allt inte stod rätt till uppsökte hon Sundsvalls sjukhus och fick göra en skiktröntgen i slutet av maj. Veckan därpå gjordes också en CT. Sen hörde kvinnan inget mer. Läkaren hade gått på semester och det var svårt att få något svar.

– Jag ringde gång på gång och de sa bara att jag skulle vänta på att någon skulle höra av sig till mig, säger hon.

I slutet av juni fick hon beskedet om att nya, elakartade och snabbväxande tumörer bildats i levern och att en operation krävs för att hon ska få leva lite längre. 

Kallelse till Umeå

I mitten av juli tog Umeå över för kommande behandling. Även då tog det tid innan hon fick vidare information och fick själv ringa till Universitetsjukhuset i Umeå. När hon ringt upp fick hon en kallelse för förberedande inför kommande operation. I början av veckan, då hon var på besöket, fick hon besked om att det inte skulle finnas någon operation inom de närmaste två veckorna.

– Men den diagnos och de utsikter jag har och få veta att det inte finns någon operation inom de närmsta fjorton dagarna gjorde mig förtvivlad.

Läste om Solbritt

När kvinnan kom hem från sjukhuset och satte sig vid datorn insåg hon att hon inte var ensam om att inte få operation.

– Jag var i chocktillstånd efter mitt eget sjukhusbesök och på kvällen när jag öppnar Facebook ser jag det här om den andra kvinnan också.

Väntar på en tid

Det kvinnan gör nu är att vänta på en operationstid. När hon får en är oklart. Hon är beredd att komma in med kort varsel  till operation. Hon hoppas på det bästa men just nu känner hon mest frustration över sin maktlöshet.

– Jag känner mig som ett instängt djur i en bur och tankarna kommer, är det här min sista sommar?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cancersjuk nekades operation

Mer i ämnet