Vittnesmål om tystnadskultur inom ridsporten har gett fler reaktioner, även från andra idrotter (anläggningen på bilden har ingen koppling till den aktuella händelsen). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Chatt: Har du upplevt en tystnadskultur inom idrotten?

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har vi berättat om det som beskrivs som en tystnadskultur inom svensk ridsport, där de som tar upp missförhållanden och larmar om kränkningar och till och med övergrepp tystas ned – att det hela helt enkelt sopas under mattan.

Vilken är din upplevelse? Har du råkat ut för något liknande, och inte blivit tagen på allvar? Hur tycker du att ridsporten eller din idrott hanterar de här frågorna rent generellt? Dela med dig i vår chatt!

I början av veckan rapporterade SVT om My Jeppsson Lindkvist i Sundsvall, som stängts av från sitt uppdrag som dressyrdomare i 18 månader av Svenska Ridsportförbundet.

Orsaken var att hon i sociala medier tagit upp missförhållanden och övergrepp i branschen och där hon också namngav flera män.

Många reaktioner

Enligt förbundet stred My Jeppsson Lindkvists agerande mot de gällande värdegrunderna. Publiceringen rönte stor uppmärksamhet och organisationen Safesport berättade om många reaktioner från personer med liknande erfarenheter.

Känner du igen dig i det här? Delta i vår chatt.

Har du upplevt en tystnadskultur eller svårighet att ta upp kränkningar inom idrotten?

A • Jag vill tillägga att jag tycker My (dressyrdomaren) är värd allas vår respekt och högaktning. Att hon blivit avstängd från sin domarroll, det är bedrövligt, bortom allt förstånd. Jag hoppas att hon förstår att hon är en hjälte för oss alla andra, vi som fråntagits vår röst.

Pinnat inlägg

A • Hela samhällsklimatet präglas av tystnadskultur och cancellering av den som vågar bryta tystnaden. Tänker på hur illa Patrik Sjöberg bemöttes av åsiktskorridoren då han gick ut och berättade om vad han varit med om. Man måste ta till sig att den som blivit utsatt måste få upprättelse och få berätta öppet om vad som skett. Namn måste nämnas, så är det bara. Skam åt den som vänder bort från offrets sida. Jag har upplevt övergrepp i en annan kontext, från skolläkare, men jag är övertygad om att alla de som utsätts för övergrepp har likadana känslor och känner samma förtvivlan!
Jag skulle verkligen vilja veta vad de stora stjärnorna inom ridsporten gör/har gjort för att uppmärksamma tystnadskulturen och övergreppen som sker inom ridsport.

Pinnat inlägg

"Signatur" (Reds anm: Denna kommentar har redigerats för att inte peka ut en enskild klubb) • En fruktansvärd sport, så mycket härskarstrukturer, maktspråk, "vi och dom" har jag aldrig sett i någon annan sport. X Ridklubb, på 80-90 talet, en plats för mobbning, sexuella trakasserier av ridlärare (manliga) och kränkningar (kvinnliga ridlärare) några finns ff kvar idag. Verkligen klubben för inbördes beundran. VIDRIGT! Förstörde hela min kärlek till hästar och mina tankar kring människor.

Tack för de inspel som kommit under dagen.

Har ni fler tankar kring detta ämne är ni mer än välkomna att höra av er till oss på vasternorrland@svt.se eller ringa redaktionen på  060-190 190.

Tack och god kväll!

Barnens bästa • Ja. Finns nog inom många sporter. Varför finns inte krav från respektive specialförbund att alla ledare/tränare ska ha god kunskap om barns utveckling och även vara kunniga i psykologi? Dvs hur man förhåller sig till ett barn i en kultur där prestation, konkurrens och resultat mäts. Psykisk misshandel, trycka ner, spela ut barn mot varandra osv kan göra stor skada. Inte bara fysiska övergrepp. Hur får man stopp på det som är oetiskt och kränkande men kanske inte brottsligt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.