Foto: Frank Augstein, TT / Stefan Hörberg,Rithuset

Tyck till om vår bevakning av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Vad tycker du om vår bevakning av coronaviruset och pandemin? Vad har varit bra och vad har saknats i rapporteringen? Chatta med oss!

Under fredagen kan du chatta med oss på SVT:s redaktion i Västernorrland och lämna dina synpunkter och komma med förslag på vad vi kan granska och uppmärksamma i fortsättningen.

Chatten kommer att vara öppen hela dagen och vi fångar upp era synpunkter i vår fortsatta rapportering.

Tyck till om vår coronabevakning

Nu stänger vi chatten.

Tusen tack för alla synpunkter, ni är viktiga för oss.


Trevlig helg!

Carola Isaksson, redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västernorrland

Elisabeth • Bra och allsidig bevakning. Däremot behövs mer uppföljning och påtryckning för att regionerna blir mer alerta och åtgärdar brister i tid. De har hittills varit passiva och väntat på order från högre ort, dvs FHM. Vissa regioner har fattat regional beslut. Smittspårningen är ett område som just nu är eftersatt i bla Västernorrland enligt dagens artike.l i Expressen där de jämför Norge med olika regioner i Sverige. Jag ser och hör forfarande människor som struntar iu avstånden, munskydd mm och inte heller testar sig. Sen önskar jag att svt publicerar statistik avseende R-talets utveckling i vårt län i relation till övriga län. Och varför är dödstalen i V-norrland högst? Sen kanske en artikel där nutididsmänniskan kräver för mycket. Vi har haft 2 värlskrig, spanska sjukan och övrigt. Folk är bortskämda, ta er samman och följ rekommendationerna så vi får ordning på pandemin fortare.

Kul att du uppskattar vår bevakning. Uppföljningar är mitt ständiga dåliga samvete. Det är så viktigt. Tack för att du bidrar med dina tankar och idéer.

Maudh • Förhoppningsvis börjar vi få bättre kunskap om smittspridningen. Undrar om det finns statistik som visar var risken att smittas är störst. Det gjordes något test i Tyskland i somras på någon sorts musikframträdande. Hörde att smittspridningen i Frankrike i stor utsträckning sker när patienter besöker sjukvården. Det har smittspårats i Sverige också. Börjar vi kunna se något mönster?

Intressant fråga. Jag känner dock inte till någon sån statistik. Folkhälsomyndigheten har i veckan kommit med nya riktlinjer kring smittspårning på arbetsplatser.

Annakarin • Gräv gärna i varför Israels smittspridning och dödstal är så höga trots att de har nått superlångt med vaccineringen. Det är illavarslande tycker jag.

Det låter synnerligen intressant, dock är det utanför vårt uppdrag. Vårt bevakningsuppdrag är det som är kopplat till Västernorrlands län. Tack för att du ändå bidrar med dina synpunkter och tankar.

Torbjörn i Örnsköldsvik • Vill gärna ha en presentation av antalet smittade sorterat på postnummerområde.

Den typen av information har vi inte. Även om vi hade statistiken, skulle det vara lite problematiskt att publicera. Det handlar om att värna om personlig integritet och respekt för privatlivet. Något som vi måste förhålla oss till, det finns beskrivet i sändningstillståndet för SVT

Publiceringsregler

Undrande • Bra att de med långtidscovid får all hjälp för att slippa utförsäkring med lägre krav för sjukskrivning och ekonomisk trygghet än den grupp människor sedan många år som har både sjukdomsbesvär och otrygghet i sin vardag. Lagen finns men myndigheten följer egna regler. Känslig fråga desto viktigare att belysa gruppen som är helt utelämnad. Pengar finns till mycket nu men inte till att upprätta felaktiga utförsäkringar.

Fokuset handlar mycket om Corona relaterade åtgärder men precis som du skriver finns såklart många andra delar av samhället som förtjänar rapportering och granskning.

maj_lis johansson • Vi har blivit lovade att vi äldre skulle bli kontaktade med brev och samtal .Min man är 85år och jag är 85,men ingenting har hänt i sollefteå.Man måste förstå att alla har inte tillgång till dator En del äldre har inte tidning

Det låter bekymmersamt. Du har helt rätt i att trots att väldigt många har tillgång till en dator, så gäller det inte alla.

AnnLouise • Det är tydligt att det finns starka lobbygrupper inom t ex turist-och resenäring, rederier, näringsidkare mfl. som driver på att restriktioner skall omkringgås och reduceras. Jag blev särskilt förvånad över hur smittskyddsläkare i VNL kunde bli intervjuad om provtagning på studenter i Umeå förra sensommaren. Det hade ingenting med smittoläget i VNL att göra, och inte med resten av landet heller skulle det visa sig. Men, då var färjetrafiken igång mellan Stockholm och Härnösand och
den turistinvasionen under pågående pandemi skulle till varje pris försvaras. Det var undermålig journalistik från er på SVT Västernorrland. En mer kritisk hållning till hur lobbygrupper påverkar smittskyddets effektivitet borde vara självklart. Och även en mer kritisk hållning till varför smittskyddet är så eftergivna i förhållande till kommuners ekonomiska intressen och olika påtryckningsgrupper som inte vill se några restriktioner överhuvudtaget.

Du pekar på något viktigt och intressant med lobbygrupper och intressekonflikter. I det specifika fallet med kryssningen gjorde vi därför fler nyheter för att vi ville fördjupa och problematisera mer. Men med det sagt. Jag uppskattar dina synpunkter och vi kan alltid bli bättre.

Ann-Kathrin • Bra med information om Covid och vaccinering men kan bli lite tjatigt att leveranser av vaccin är försenade än ena dagen än den andra. Den kommer när den kommer..Just nu är jag intresserad av om Island får vulkanutbrott eller inte.

Jag förstår. Läskigt med vulkanutbrott, vi får se vad som händer på Island

Vulkan på Island nära utbrott

Ingegerd • När vi som är födda 1946 eller tidigare förra veckan fick brev om att vår åldersgrupp skulle börja vaccineras så tändes hoppet åter om att få ett normalare liv. Det hoppet slocknade snabbt när bokningssystemet brakade ihop. Nu ska vi få tid bokad via våra vårdcentraler i strikt åldersordning. Det kanske fungerar, men det vore intressant att veta vilken ålder som är på gång just nu. När kan jag som är 75 räkna med att få inbjudan? Jag är medveten om att vaccinleveranserna är en nyckelfaktor, men någon form av uppföljning och prognos skulle jag uppskatta.

Bra fråga. Vi har diskuterat detta på redaktionen och vi ser ett ökat intresse kring detaljerna med vaccinationerna. Vi ska intervjua vaccinationssamordnaren idag, håll koll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet