Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Mänskliga faktorn oftast förklaringen” – hör Susanne Johansson, hälsocentralchef i Sollefteå, i klippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Hälsocentralchefen i Sollefteå: ”Mänskliga faktorn oftast förklaringen”

Uppdaterad
Publicerad

Susanne Johansson, hälsocentralchef i Sollefteå, vill inte kommentera fallet med den felaktigt dödförklarade Gudrun Westman, men menar att det oftast är den mänskliga faktorn som ligger bakom när något sådant sker.

Under 2020 blev 23 personer felaktigt dödsförklarade i Sverige, det har SVT berättat om tidigare och det är en ökande siffra jämfört med åren innan.

I fallet med Gudrun Westman i Sollefteå, som fick ett krav på återbetalning av en utbetalning från Pensionsmyndigheten eftersom myndigheten noterat att hon var avliden, tyder det mesta på att det rör sig om en förväxling. Något som skett på hälsocentralen i Sollefteå.

– Jag vill inte uttala mig om det enskilda fallet men oftast handlar det om den mänskliga faktorn när sånt här händer, säger Susanne Johansson, hälsocentralchef i Sollefteå.

Ringde upp

Samtidigt har Gudrun Westman själv i telefonsamtal från hälsocentralen fått höra av såväl hälsocentralchefen som den ansvariga läkaren att det rör sig om en förväxling med en person med samma namn.

– Det är lite oklart än så länge, det måste vi titta på, säger Susanne Johansson.

Hör mer om hur chefen för hälsocentralen förklarar den felaktiga dödförklaringen i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer