Cyklade in i skjutövning: ”Hade ingen aning”

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Bylund tränade cykling på norra Härnön i Härnösand när han av misstag hamnade i en militärövning. Förra veckan dömdes han till dagsböter för obehörigt tillträde.

– Hade jag vetat att det var övning och skarpskjutning hade jag aldrig i livet åkt in där, säger han.

Tommy Bylund är inte ensam om att ha tagit sig in under pågående övning på skjutfälten i Härnösand – det senaste året har försvaret sett en ökning av överträdelser.

– Det borde gå ut information redan i skolan att det är var och ens skyldighet att ta reda på sådana här saker – och hur ska man få vet det. Jag hade ingen aning, säger Tommy Bylund, som menar att informationen från Försvarsmakten är bristfällig.

”Hade läst på tavlorna om jag vetat”

Det var förra hösten han cyklade in i övningsområdet på sin terrängcykel i samband med ett träningspass inför Cykelvasan. I torsdags kom tingsrättsdomen: dagsböter på drygt 18 000 kronor för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

SVT: Så här i efterhand, kan du tänka att du borde du ha tagit reda på mer information?

– Självklart, hade jag vetat hade jag gått in och läst på tavlorna. Jag känner inte till området så väl och att det skjuts där. Eftersom KA5 har legat nere så länge så har man ingen tanke på det, säger Tommy Bylund.

Försvarsmakten syn på situationen ser du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.