Försvaret: ”Förenat med livsfara”

Publicerad

I takt med att övningarna blivit fler i Härnösand har Försvarsmakten sett en ökning av överträdelser när man övar och skjuter skarpt.

– Det är väldigt allvarligt, säger Urban Fröberg, kapten vid Försvarsmakten.

Vid flertalet tillfällen det senaste året har allmänheten befunnit sig i det militära övningsområdet på norra Härnön under pågående övning.

Försvarsmakten ser med oro på situationen.

– Jag har själv varit nära att öppna eld mot cyklister, säger Urban Fröberg.

Uppenbarligen tar sig folk in på området när ni övar, är det tillräckligt skyltat och informerat?

– Ja, vi följer de riktlinjer vi har från I19. Det vi gör nu är att stärka upp med särskild personal och förstärker de avspärrningar som finns, säger Urban Fröberg, och uppmanar allmänheten att hålla koll på de informationstavlor som sitter uppe i området.

Det här är ett centralt område, ett populärt strövområde – är det lämpligt att ha det som övningsområde där man skjuter skarpt?

– Det är ett bra övningsfält genom att vi har infrastrukturen här i Härnösand med kaserner och båtar. Det är optimalt att ha ett närövningsfält 300 meter från kasernen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.