Cecilia Borgh, enhetschef på Migrationsverket i Kramfors. Foto: SVT

”Det är ett fåtal individer som inte kan bete sig korrekt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en del stök och bråk har Migrationsverket gjort en del förändringar på Hågesta asylboende i Sollefteå. De anser nu att man har kontroll över situationen.

På Hågesta asylboende har det bott som mest 150 personer. Just nu bor det 117 män med olika nationaliteter.

– Vi vet att det har varit narkotikapåverkade asylsökande inne på boendet och vi misstänker att de kan ha skett affärer där och utifrån det så har vi då samarbetat med polisen säger Cecilia Borgh, enhetschef på Migrationsverket i Kramfors.

Skottlossning i Sollefteå

Vakter dygnet runt

Hon berättar att man bland annat satt in Securitasvakter så att nu är de bara de som bor på boendet som kommer in där. Det har varit oroligt i och omkring Hågesta-området.

– Alla som bor här är inte dåliga. Vi är 100-150 personer och det finns bara två till tre som gör dåliga saker som exempelvis att gå till Ica och stjäla saker säger Mahdi Sharifi, en av de asylsökande på boendet.

– Det är ett fåtal individer som inte kan bete sig på ett korrekt sätt och de försöker vi nu att identifiera. Vi arbetar enbart mot de personerna så att vi får dem på rätt spår, säger Cecilia Borgh.

Boendet läggs ner

Hågesta asylboende ska stängas mars 2019. Många på boendet har en lång asylprocess bakom sig.

– Det är en väldigt påfrestande situation. Boendet är en gammal kasern och man bor ihop med andra som man inte känner. Man kanske inte ens pratar samma språk. För majoriteten av de som bor där så är det nog så att de får avslag på sin asylansökan och många känner också till det, menar Cecilia Borgh.

– Man förlorar självförtroende. Det behövs bara en liten sak för att det ska bli ett problem, säger Mahdi Sharifi, asylsökande.

Ingen sysselsättning för asylsökande

Det var ett stort antal som kom till Sverige år 2015 och efter det har det varit många och långa asylprocesser.

– Det är ju efterverkningar av det som vi ser nu. Däremot om vi tittar lite framåt så kommer det att bli bättre. Vi kommer att korta asylsökningstiderna. Vi kommer att teckna kontrakt med boenden där man kan laga mat själv för då har man ju någonting att göra, säger Cecilia Borgh.

Cecilia Borgh säger att Migrationsverket arbetar ständigt med att identifiera eventuella problem som de sedan åtgärdar.

– Vi har ett gott samarbete både med kommunen och polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Sollefteå

Mer i ämnet