Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag fredag är sista dagen för Region Västernorrland att möta de krav som Ivo har ställt, angående antalet vårdplatser som ska finnas vid länets sjukhus. Foto: SVT

Regionens tid för att lösa platskaoset är slut – ”IVO som har bollen”

Publicerad

Under fredagen var deadline för Region Västernorrland att uppfylla de krav som IVO, inspektionen för vård och omsorg, har ställt. Kravet handlar om att ordna miniantalet tillgängliga vårdplatser vid länets sjukhus, annars riskerar de vite på 15 miljoner. Regionen har skickat in uppgifter till Ivo och väntar nu på återkoppling.

Region Västernorrland har inte klarat att uppfylla Ivo:s krav om antalet tillgängliga vårdplatser på länets sjukhus, något som konstaterades redan under en presskonferens tidigare i veckan. Detta till trots att Ivo och regionen är överens om att 219 platser behövs.  I nuläget har regionen 193 vårdplatser, men bedömningen är att miniantalet är 219. Sista dagen att åtgärda Ivo:s krav var fredag den 30 september.

– Vi har skickat in ett svar till IVO idag där vi skriver att vi inte har nått de mål om 219 vårdplatser som IVO har stipulerat att vi ska ha. Vi beskriver också vad vi har gjort och vad vi ämnar att göra, säger Kjell Norman, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

En av lösningarna som regionen ser är att ta in hyrpersonal.

– Vi har sagt att vi kommer att ta in hyrpersonal för att skapa en lugnare situation på våra avdelningar som har varit överbelastade och där personalen har fått dra ett tungt lass. för att kunna skapa en mer normal arbetssituation så behöver vi göra så. då kan vi öppna fler vårdplatser och då är förhoppningen att vi inte har den här situationen med överbeläggning som vi har haft, säger Norman.

Oklart om behöver betala vite

Om Region Västernorrland behöver betala vite på de 15 miljonerna eller inte, är ännu oklart. Ivo kommer att titta närmare på de uppgifter som Regionen har skickat in och regionen vet heller inte när återkoppling från Ivo kommer att ske, eller vad den då innehåller.

– Nu är det Ivo som har bollen så att säga, vi har skrivit att gärna för en dialog nu framåt både om det vi har gjort och hur vi tänker oss framtiden, säger Norman.

Hör Kjell Norman berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer