Maria Tempé, smittskyddsläkare om deltaviruset som nu upptäckts i Västernorrland.

Första fallen av deltaviruset i Västernorrland – tre personer smittade

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarveckan upptäcktes tre fall av den smittsammare deltavarianten av coronaviruset i länet. Fallen ska inte ha något samband med varandra.

Det finns många varianter av coronaviruset, men deltavarianten, eller den indiska varianten, är en av de mutationer som klassats av särskild betydelse.

– Det var väntat att deltavarianten skulle upptäckas även här, eftersom den är så spridd i resten av Sverige. Men vi har bra kapacitet för smittspårning för att så långt som möjligt begränsa spridningen, säger Maria Tempé, ställföreträdande smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Västernorrland

De personer som testats positivt för deltaviruset är i 40-60 årsåldern, och två av dem har antagligen blivit smittade utomlands skriver regionen på sin hemsida.

Två doser vaccin

Deltavarianten är mer smittsam än alfavarianten som varit den dominerande i Västernorrland under våren. Det krävs två doser vaccin för att man ska ha fullgott skydd mot den.

– Det är därför viktigt att du tar din andra vaccindos och att du planerar dina sommaraktiviteter så att du kan ta dos två, säger Maria Tempé.

Smittspridningen har minskat i länet de senaste månaderna och enligt regionens egna statistik, som är preliminär, rapporterades totalt 18 smittade förra veckan, varav tre alltså hade deltavarianten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet