I klippet berättar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) mer om hur han ser på det kommunala inflytandet och vikten av att bygga ut vindkraften. Foto: SVT

Vindkraft byggs ut i rekordfart – kommunerna kan få svårare att säga nej

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som vindkraften byggs ut i rekordfart kan det bli svårare för kommunerna att säga nej till nya vindkraftsparker. Vetorätten utreds nu av regeringen.

– Vi ska ha ett 100 procent förnybart elsystem om 20 år. Då behöver vi de bästa vindlägena, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Vindkraftsföretagen välkomnar utredningen. De har flera gånger försökt påverka politiken i den riktningen.

Tomas Hallberg är tillståndsexpert på paraplyorganisationen Svensk vindenergi.

– Vi förväntar oss att vetorätten justeras så att kommunen ger beskedet tidigt, att beskedet inte tillåts ändras under processens gång och att det bara gäller området. Inte hur många vindkraftverk eller hur höga de ska vara, säger han.

Stor kostnad vid sent nej

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) förklarar varför utredningen dragits igång:

– Det kan vara så att man från kommunen pekar ut ett område som lämpligt för vindkraft och man börjar planera. Sedan i sista stund kommer kommunen med ett negativt besked.

Enligt Svensk vindenergi är det hälften av vindkraftsetableringarna som stoppas med hjälp av kommunernas vetorätt. Ofta i ett skede då företaget redan hunnit spendera mycket pengar på att förbereda ansökningshandlingar.

– I ett projekt med 15 vindkraftverk är kostnaden cirka tio miljoner kronor, säger Tomas Hallberg.

Fylligare information tidigt

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef för planering och miljöfrågor på Sveriges kommuner och regioner (SKR) kontrar med att kommunerna behöver få tillräcklig och rätt information i rätt tid för att kunna ta beslut som de kan stå fast vid.

– Det är också viktigt att vara tydlig med hur länge ett ja från kommunen ska gälla, säger hon.

Inflytande över marken

Ann-Sofie Eriksson menar även att kommunerna behöver ha kvar ett inflytande över markanvändningen.

– Verken kan idag vara i höjd med Turning torso, Kaknästornet och ibland Eiffeltornet. Det påverkar markanvändningen i hög grad.

Se mer i klippet om hur finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ser på kommunernas inflytande i vindkraftsfrågan

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.