”Det är åt helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om lärarhögskolans framtid har lett till en öppen konflikt mellan Härnösands och Sundsvall. I Härnösand reagerar kommunalrådet, Fred Nilsson (S) kraftigt på uppgifterna att Sundsvall erbjudit lokaler för en flytt av lärarhögskolan till Sundsvall: ”Det är åt helvete”

På måndagen kunde SVT Mittnytt avslöja att Sundsvalls kommun tagit fram lokaler och prislapp på en flytt av lärarhögskolan från Härnösand till Sundsvall. Dagen efter kommer reaktionen från kommunalrådet i Härnösand, Fred Nilsson (S): ”Det är åt helvete”.

Fortfarande är det oklart om det blir en flytt av universitetetsverksamheten från Härnösand till Sundsvall. På onsdagen ska frågan upp på universitetsstyrelsens bord, men frågan handlar om att utreda två tänkbara alternativ. Att verksamheten antingen blir kvar i Härnösand, men i bantad form, eller att Campus Härnösand avvecklas och flyttas till Sundsvall.

Mittuniversitetet

Mycket står på spel. Det handlar om 180 jobb och 1 700 studenter.

Mycket kritisk

Fred Nilsson är mycket kritisk till universitetets utredning och ifrågasättande av Härnösand. Hans kritik har fått ytterligare kraft sedan det igår stod klart att Sundsvalls kommun tagit fram konkreta planer på nya universitetslokaler i Sundsvall. Kommunen har skissat på lokaler för 135 miljoner, totalt 10 000 kvadratmeter.

– Det verkar aldrig ha varit ett reellt att göra tvärtom, att satsa på Härnösand istället för Sundsvall. Det är bekymmersamt, säger Fred Nilsson.

Kritiken från kommunledningen förs nu fram i en skrivelse till Mittuniversitetets styrelse.

Landshövdingen agerar

Landshövding Bo Källstrand kritiserar också skarpt den planerade flytten av Mittuniversitetets lärarutbildning från Härnösand till Sundsvall.

I ett brev till universitetsrektorn Anders Söderholm frågar sig landshövdingen bland annat varför inte ett effektivare utnyttjande av lokalerna i Härnösand över huvud taget tas upp av utredaren Gunnar Svedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittuniversitetet

Mer i ämnet