Det här är Sundsvalls logistikpark

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls logistikpark är tänkt att vara ett transportnav. Här ska väg, järnväg och sjöfart mötas och kopplas ihop på ett och samma område. Lastning av gods ska kunna ske utan tidsförluster och transportsträckor.

Logistikparken består av många olika delar. För sjöfarten planeras för en ny containerhamn i anslutning till Tunadalshamnen. Ett järnvägsspår ska gå hela vägen in till Ortvikens pappersbruk. För att leda in tågtrafiken till området planerar Trafikverket för järnvägsanslutningar i Bergsåker och Maland. Industrispåret från Ådalsbanan ska elektrifierias ner till hamnen.

En kombiterminal för omlastning mellan järnväg och lastbil byggs i Petersvik, i samma område byggs lager och logistikytor. En intern väg dras mellan Ortviken och Tunadalshamnen.

Sundsvalls kommun gör satsningen tillsammans med Trafikverket och SCA. Ett kommunalt bolag, Sundsvall Logistikpark AB, har bildats för att samordna bygget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petersvik

Mer i ämnet