Chefsåklagare Daniel Brodén yrkade på nio års fängelse för den 18-årige huvudmannen när rättegången avslutades. Till höger övervakningsbilder på 18-åringen under flykten efter mordet tillsammans med den andre mordmisstänkte – som fortfarande är på fri fot. Foto: SVT / Ur polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nio års fängelse för 18-åring efter mordet i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Fängelse i nio år. Det blev straffet för den 18-åring som åtalats för mordet på en ung man i Ånge i vintras.

Under måndagsförmiddagen kom Sundsvalls tingsrätts dom i målet om mordet på en man i 20-årsåldern i Ånge i december i fjol.

Fyra personer, tre män i 18-25-årsåldern och en man i 80-årsåldern, stod åtalade i målet. En femte person som misstänks för delaktighet i mordet är fortfarande på fri fot men häktad i sin frånvaro och eftersöks alltjämt av polisen. Han tros befinna sig utomlands.

Fick nio års fängelse

En 18-åring från Malmö som varit huvudmisstänkt i målet döms till nio års fängelse för bland annat mord, grovt rån och människorov.

Det var också i enlighet med chefsåklagare Daniel Brodéns yrkande.

– Jag anser att det är ett rån som har övergått till ett mord och att utredningen styrker min uppfattning, sa Daniel Brodén under sitt slutanförande i rätten.

Dog av kvävning

Mordoffret hade tejpats hårt runt hals och huvud och dött genom kvävning.

Sundsvalls tingsrätt anser det ställt utom varje rimligt tvivel att 18-åringen tillsammans ”med en annan gärningsman än de i målet hittills åtalade” frihetsberövat, rånat och dödat offret.

Enligt rätten har 18-åringen ”varit klart likgiltig i förhållande till frihetsberövandet av / (offret) / och dennes kvävning till döds.”

Teg sig igenom förhören

18-åringen som tigit sig igenom polisförhören nekade till alla mordanklagelser under rättegången. Har har erkänt stöld av en jacka hemma hos mordoffret, men inte mer.

Hade han varit äldre hade ett avsevärt hårdare straff sannolikt utkrävts.

Två av de övriga åtalade i målet, båda boende i Ånge kommun, döms till fängelsestraff för delaktighet i brottet. En 20-åring från västra Medelpad får fängelse i två och ett halv år för rån, medan en 25-åring från Stockholmsområdet döms till fängelse i ett år och nio månader för bland annat medhjälp till grov stöld och övergrepp i rättssak.

Högt skadestånd

Den äldre man som ska ha gett de övriga misstänkta hjälp med skjuts vid brottstillfället döms till villkorligt straff och böter för medhjälp till grov stöld.

Den morddömde 18-åringen tilldöms också en kännbar skadeståndssumma till offrets anhöriga. Totalt 289 347 kronor ska han betala de närstående, och i den sammanräkningen ingår 51 808 kronor till offrets dödsbo.

Åklagarkommentar

– Alla personer döms för inblandning i olika delar av händelseförloppet. Jag kan konstatera att tingsrätten gått på vår linje när det gäller den man som är åtalad och nu dömd för mord. De andra är dömda för bland annat rån och medhjälp till grov stöld. Vi kommer nu att gå igenom domen noggrant och sedan ta ställning till om vi väljer att överklaga eller inte, säger kammaråklagare Christina Edlund Nilsson i ett pressmeddelande.

Enligt 18-åringens advokat kommer domen att överklagas.

18-årig man skriven i Malmö:

– Mord

– Människorov

– Grovt rån

– Olaga hot

– Hot mot tjänsteman

– Brott mot knivlagen

– Ringa narkotikabrott

– Missbruk av urkund

(Brotten har begåtts vid flera olika tillfällen och mot flera olika målsägare)

25-årig man från Stockholmsområdet men bosatt i Ånge:

– Medhjälp till grov stöld

– Övergrepp i rättssak

– Ringa narkotikabrott

20-årig man från västra Medelpad:

– Rån

78-årig man från västra Medelpad:

– Medhjälp till grov stöld

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung man mördad i Ånge

Mer i ämnet