Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
17 år gammal greps mannen precis innan han skulle skjuta en gängrival, enligt åtalet i det stora gängmålet i Sundsvall från i fjol. Nu åtalas han för försök till grov utpressning. Foto: ur polisens förundersökning

Satt på Sis-hem – försökte driva in skuld från Sundsvallsbo till ”Kurdiska räven”

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man från Sydsverige, som dömdes i det stora gängmålet i Sundsvall förra året, åtalas nu för försök till grov utpressning mot en Sundsvallsbo.

18-åringen anses ligga bakom ett försök till indrivande av en skuld som målsägaren påstås ha till Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid. Se och hör mer i videon.

Brottet ska ha begåtts under mars månad i år och utpressningsförsöket ska ha skett digitalt.

Den misstänkte 18-åringen som alltså dömdes i målet efter det stora polistillslaget mot gängbrottsligheten i Sundsvall förra vintern, har enligt uppgifter från polisen kopplingar till det kriminella Foxtrotnätverket – styrt av Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

Knarkkriget i Sundsvall

18-åringen greps precis innan han tillsammans med ytterligare några personer skulle skjuta en anhängare avi det konkurrerande Dalennätverket till döds. Han dömdes av hovrätten till åtta månaders sluten ungdomsvård för grovt vapenbrott så sent som i slutet av mars i år.

Ung Sundsvallsbo ”måltavla”

Det han nu åtalats för är alltså försök till grov utpressning, ett brott som han misstänks för tillsammans med en nära släkting – en 16-årig flicka.

Målet för utpressningsförsöket är en Sundsvallsbo i 25-årsåldern, som i sin tur är bror till en ung man som också han dömdes i det stora gängmålet i Sundsvall under fjolåret.

Mannen ska ha sökts upp på sin arbetsplats i centrala Sundsvall av fyra okända män som avkrävde honom namnet på hans snapchatkonto. Därefter fick han via snapchat krav om att han skulle betala in en skuld – ett sexsiffrigt belopp, enligt förundersökningen – som hans lillebror hade till Foxtrot. Annars skulle ”Räven söka upp honom” och hans familj. Se mer i videon.

Satt på Sis-hem

Meddelandena ska ha skickats till mottagaren via den misstänkte 18-åringens snapchatkonto, och den 16-åriga flickan tros vara den som skickat dem.

18-åringen satt vid brottstillfället på ett slutet Sis-hem i Sydsverige.

De båda åtalade förnekar brott. Den 16-åriga flickan medger att hon skickat meddelandena, men hävdar att hon inte visste vem Räven var.

”Hade jag vetat att det var fel så hade jag inte skrivit det”, säger hon bland annat i förhören.

Foxtrots påstådda krav: Totalt 612 000 kronor

Huvudman i det stora gängmålet i Sundsvall från i fjol där 24 personer åtalades är en 21-åring. Han dömdes till 14 års fängelse i hovrätten för bland annat anstiftan till mord, försök till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

21-åringen bytte i slutet av 2022 sida från det kriminella Dalennätverket till det konkurrerande Foxtrotnätveket, med Rawa ”kurdiske räven” Majid i toppen. 21-åringen blev i praktiken Foxtrots ”platschef” i Sundsvall och ska enligt åtalet ha planerat mord på flera Sundsvallsbor med anknytning till Dalennätverket.

21-åringen misstänks för att efter fängelsedomen ha försökt styra verksamheten ”på distans” från Saltviksanstalten. I ett brev – ställt till sina ”bröder” inom Foxtrot – som han försökt smuggla ut från Saltvik men som beslagtagits finns en skuldlista över personer i Sundsvallsområdet som Foxtrotnätverket har krav på. En av personerna ska enligt listan krävas på närmare 200 000 kronor från narkotikaförsäljning som inte redovisats.

Totalt uppgår summan för de pengar som ska drivas in till runt 612 000 kronor, enligt listan i det beslagtagna brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet