Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Lars Carlssons inflammerade fettknölar under huden och många ärr efter operationer. Foto: Eva Harström, SVT

Drabbad av obotlig lymfsjukdom – nekas massage av vården

Publicerad

Den som snabbt går upp i vikt och får värkande knölar på kroppen kan ha drabbats av Dercums sjukdom. Lars Carlsson har levt med smärta och trötthet i över 25 år. För honom hjälper endast massage, men den behandlingen nekas han.

– Man är jättetrött i huvudet. Och jag vet att det kommer att göra ont om jag kliver upp, säger Lars Carlsson som bor strax utanför Sundsvall.

När sjukdomen är som värst ligger han i sängen 18 timmar per dygn.

Inflammerade fettknölar

– Det är bättre på sommaren. Sen blir det sämre och sämre hela vintern och jag går upp i vikt, säger han.

Under huden på ryggen, baksidan av låren och på armarna har Lars Carlsson smärtande, inflammerade fettknölar. Han var 36 år när han plötsligt drabbades av den obotliga lymfsjukdomen. Han undersöktes noggrant under flera år på olika avdelningar på Sundsvalls sjukhus. Till slut fick han diagnosen Dercums sjukdom av en specialistläkare i Umeå.

Regelbunden massage hjälper

Sedan dess har han opererats över 30 gånger, men knölarna och värken kommer tillbaka. Ju mer han anstränger sig, ju fler smärtsamma fettknölar uppstår. Den enda behandling som Lars Carlsson menar har hjälpt honom är regelbunden massage av lymfterapeuter. Det fick han under ett år 2015.

– Jag fick behandling två dagar i veckan och då var jag värkfri i fyra dagar.

För lågt vetenskapligt underlag

Region Västernorrland menar att det vetenskapliga underlaget är för lågt, det är inte bevisat att behandlingen har någon effekt på Dercums sjukdom. Lars Carlsson är av en annan uppfattning. Han anser att massagen gör honom friskare och piggare.

– Beroende på hur ofta jag får, så skulle jag vara smärtfri ett tag efteråt. Det är en otrolig känsla om man har haft värk i hela kroppen sedan 1993.

I klippet ovan kan du se fettknölarna under huden och Lars ärrade rygg efter alla operationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer