Efter åtta års kamp – utvisas med småbarn

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på torsdagsmorgonen lyfte planet från Örnsköldsviks flygplats. Sergiu Tanurcov och hans familj inledde därmed den långa resan till Moldavien efter en svensk utvisningsprocess som varit lång, plågsam och obeveklig.

Grannen Christer Nilsson i Mäja i Ullånger är arg. Familjen Tanurcov har varit i Sverige i åtta år. Två barn är födda i landet varav det minsta, en pojke, bara är en dryg månad gammal.

– Det finns tillfällen när man skäms för att vara svensk och det här är ett sådant, säger han till SVT Västernorrland.

Fallet Sergiu

Byråkratisk miss

SVT Västernorrland har tidigare berättat om familjens kamp för att få stanna i Sverige. Både Sergiu och hans fru Ina har haft fasta jobb men har ändå fått avslag på sin ansökan om arbetstillstånd och att få stanna i Sverige. Orsaken var att Sergiu under två månader 2011 tjänat för lite. Han hade uppfyllt kraven på årsinkomst för hela 2011 men två månadslöner var för låga.

Sedan dess har Sergiu Tanurcov blivit ett av flera uppmärksammade fall där utvisningsbeslutet grundar sig på att deras arbetsgivare inte betalat ut lön i nivå med kollektivavtalet. Samtliga riksdagspartier har varit kritiska till den strikta tolkningen av lagen och har uttalat att konsekvenserna för den enskilde blivit orimliga.

Ny regeltolkning

Så sent som för två veckor sedan kom ett nytt besked från Migrationsöverdomstolen som innebär en generösare tolkning av reglerna. I ett vägledande beslut menar Migrationsöverdomstolen att det ska göras en helhetsbedömning av anställningsvillkoren. Beslutet gällde Danyar Mohammed från Irak som utvisats sedan hans arbetsgivare, enligt Dagens Nyheter,  glömt att höja hans lön med 460 kronor.

För Sergiu Tanurcov och hans familj kom Migrationsöverdomstolens nya besked för sent.

Grannen Christer Nilsson berättar om ett uppslitande avsked när familjen lämnade Ullånger på torsdagsmorgonen.

– Jag vill bara gråta. Det är en skam för Sverige att man rycker upp en familj med två små barn och skickar dom ur landet för en byråkratisk bagatell. Det är ofattbart, säger han.

Stort engagemang

Familjen är fortfarande ett ärende hos Migrationsverket där deras juridiska ombud anmält verkställighetshinder, men det är en process som kan ta lång tid att få avgjord. Därför har de valt att återvända till Moldavien i hopp om att kunna söka nytt arbetstillstånd i Sverige. Efter åtta år i Sverige som präglats av utvisningshot och osäkerhet vill familjen vill ha sin framtid avgjord, en gång för alla.

Många har engagerat sig i familjen Tanurcov. Pappa Sergiu har varit uppskattad lagledare i Bondsjöhöjdens IK som samlat namn till stöd för sin lagkamrat och vän.

Christer Nilsson i Mäja hoppas att han ska få träffa familjen igen. De är saknade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sergiu

Mer i ämnet