Familjen vill tillbaka till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vi når familjen Tanurcov på Arlanda. De är inställda på att besöket l Moldavien ska bli kortvarigt och att de ska återvända till Sverige.

Så snart som möjligt efter helgerna kommer familjen att söka arbetstillstånd för att kunna återvända. Både Sergiu Tanurcov och hans fru Ina hade fast jobb som de nu tvingas lämna.

– Det vi fruktat hela året har hänt. Vi är utvisade med två små barn och det känns orättvist. Vi hade högre tankar om Sverige.

”Känns orättvist”

Familjen hade ansökt om verkställighetshinder för att slippa resa med ett nyfött barn, det senaste tillskottet i familjen, en pojke, är bara en dryg månad gammal. Beskedet var att det skulle gå bra att resa ändå så nu är dom på väg till Moldavien som ligger inklämt mellan Ukraina och Rumänien.

Just nu har de inget annat val än att återvända till Moldavien för att söka arbetstillstånd i Sverige därifrån.

– Vi har hopp om att det ska gå bra att få arbetstillstånd men vi har arbetat i Sverige många år och det känns väldigt orättvist att bli utkastade från fasta jobb och dagis på grund av en bagatell, säger Sergiu Tanurcov.

Reser med små barn

Orsaken till utvisningen är att Sergiu under två månader 2011 tjänat för lite. Han hade uppfyllt kraven på årsinkomst för hela 2011 men två månadslöner var för låga. Reglerna skärptes 2015 och då upptäcktes de båda månaderna. Även om reglerna nyligen setts över och blivit mer frikostiga så gäller de inte retroaktivt, berättar Sergei,  och därför tvingas nu familjen tillbaka till Moldavien.

– Vi har fått beskedet att en ny prövning inte är möjlig i vårt fall. Ärendet är avslutat, tyvärr. Att vi har två små barn har inte gjort någon skillnad.

Nu närmast väntar släkten i Moldavien. Sedan börjar arbetet för att få återvända till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Sergiu

Mer i ämnet
Mer Västernorrland
Mer Nyheter