Foto: SVT

Efter otäcka skadan – Wilson Bennett hemma från sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Modos back Breanne Wilson Benett fördes till sjukhus efter en smäll mot huvudet i gårdagens SDHL-match.

Kanadensiskan har fått lämna sjukhuset, men det är oklart när hon kan vara tillbaka i spel igen.

I början av tredje perioden tacklades Modos Breanne Wilson Bennett bakifrån och slog huvudet i sargen. Hon blev liggande på isen mellan tio och femton minuter i väntan på ambulans och på sjukhuset konstaterades hjärnskakning.

– Hon mår efter omständigheterna rätt okej. Hon har lämnat sjukhuset iallafall och det känns bra, säger Modos tränare Björn Edlund.

Hjärnskakningarna ökar inom ishockeyn och flera studier visar att damhockeyspelare drabbas i högre grad av hjärnskakningar än herrspelare gör. I Svenska damhockeyligan är det  just nu ett flertal spelare på skadelistan.

Inga krav på matchläkare

Svenska ishockeyförbundet har nyligen sjösatt en satsning för att försöka komma till rätta med hjärnskakningsproblematiken, men det finns ännu inga konkreta planer för SDHL. I dag finns varken krav på matchläkare eller ambulans i samband med matcher.

– Det här är väl frågor vi behöver ställa oss och titta på, hur ska medicinsk bemanning på högsta nivå se ut men också vilket stöd kan vi ge till ledare längre ner i seriepyramiden. Det är orimligt att ha läkare på alla ishockeymatcher på alla nivåer i Sverige så det handlar om att ge ledarna det stöd som behövs, säger Anders Larsson.

”Föreningar bör ta ansvar”

Modo hockey har alltid sjukvårdskunnig personal på plats i samband med matcher och Björn Edlund tycker att föreningarna har ett ansvar när det gäller säkerheten.

– Jag tycker definitivt att vi som föreningar bör ta ansvaret att ha personal med kunskap på plats i och med att det är vi som bedriver verkamheten.

Tar alla det ansvaret?

– Det kan jag inte svara på, men jag hoppas det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.