Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ännu en person har delgivits misstanke om brott i utredningen efter den stora polisrazzian i Sundsvall i slutet av januari. Foto: gobiten.se

Efter tillslaget: Ytterligare en person var måltavla för planerade mord och sprängningar i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Under utredningen efter den stora polisrazzian i Sundsvall för sex veckor sedan har det framkommit att ytterligare en person varit måltavla för de grova brott som enligt polis och åklagare planerades.

– Ja, det är riktigt. Det finns misstankar om att den här personen skulle ha kunnat drabbas av brott med anledning av det här, säger vice chefsåklagare Karin Everitt till SVT i intervjun här.

Det var den 26 och 27 januari som polisen slog till på flera adresser i Sundsvallsområdet, och ett 15-tal personer greps. Vapen, sprängmedel och stora mängder narkotika togs i beslag.

Sammanlagt 13 personer, de flesta av dem under 20 år, sitter i dagsläget häktade i ärendet. Misstankarna gäller bland annat förberedelse till mord, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

En person i Sundsvallsområdet har hittills varit målsägare i ärendet. Den personen ska ha varit ”måltavla” för den allvarliga brottslighet som enligt polis och åklagare planerats, men som i och med tillslaget i januari avstyrdes i sista stund.

”Bevisläget har stärkt”

Nu kan SVT berätta att ytterligare en person, skriven i Sundsvall,  är målsägare i utredningen. Advokat Mikael Westerlund har utsetts till målsägandebiträde – ett uppdrag han har även för den andre målsäganden i ärendet sedan tidigare.

Vad misstänker ni att den här personen skulle kunna ha utsatts för?

– Det vill jag inte närmare gå in på, säger vide chefsåklagare Karin Everitt.

Har bevisläget stärkts under utredningens gång?

– När det gäller de flesta av de misstänkta i ärendet så har misstankarna stärkts.

Målet: åtal före sommaren

Häktningstiden har löpt ut för flera av de misstänkta de senaste dagarna. Under torsdagen omhäktades två av dem, och under fredagen hålls två nya omhäktningsförhandlingar – den här gången gällande en 20-åring respektive en 23-åring.

Förundersökningen är mycket omfattande och kommer att växa ytterligare.

– I dagsläget hoppas vi kunna väcka åtal innan sommaren, säger Karin Everitt.

Yppandeförbud gäller fortfarande kring förundersökningen för alla inblandade parter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.