”Jocke” skämdes för vad han gjort, men sökte ändå hjälp för sin aggressivitet. Här berättar han varför sambon lämnade honom. Foto: SVT

”Våld det lättaste verktyget att ta till – men inte det rätta”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en längre tid av våldsamt beteende bokstavligen kastade “Jocke“ ut sin sambo.

– Jag förstår våld. Det är en enkel lösning, säger “Jocke”.

– Våld är det lättaste verktyget att ta till, men det är inte det rätta verktyget, säger han idag.

Han är 27 år och har sambo och två barn. ”Jocke” växte upp med sin alkoholiserade mamma och såg henne få stryk. I skolan blev han mobbad och slagen. Men i tonåren började han ge igen.

”Tog inte skit”

– Jag tog inte skit, helt enkelt. Det small så fort någon sa något, berättar han. 

17 år gammal hittade han sin mamma med uppskuren handled. Hon hade försökt ta sitt liv. 

– Det blev en stor chock. Där och då stängde jag av alla känslor, säger Jocke. 

Mörka sidor

Ett år senare flyttade han till Örnsköldsvik och träffade sin sambo. När de flyttade ihop i en lägenhet började problemen.  

– Ju närmare vi kom varandra, desto fler sidor av mig kom fram som inte var så ljusa och då blev det jobbigt, minns han. 

Minsta småsak kunde eskalera och slutade med gräl. 

– Jag gick på och kallade henne grova ord. Tryckte ner henne psykiskt. Sen kunde det övergå till det fysiska, säger ”Jocke”. 

Slängde ut sambon

Han berättar hur han tog grepp runt armarna, magen eller runt nacken. Han tog också stryptag. Sista gången han var våldsam mot sin partner var i augusti förra året. 

– En situation ballade ur och jag tog henne runt magen, lyfte henne och gick upp med henne för trappen. Jag kickade ut henne med andra ord. Då tog hon sina grejor, tog med sig barnen och stack. 

Våldsam uppväxt

Hans sambo tog kontakt med socialtjänsten i Örnsköldsvik. Eftersom dottern sett vad som hänt och skulle hon få någon att prata med det om. ”Jocke” var helt med på noterna.

-  Jag själv har varit med om mycket våld i mina dagar, sedan jag var liten. Det är klart att jag inte vill att mina barn ska vara med om det, säger han ångerfullt.

Alternativ till våld

”Jocke” erbjöds en behandling som heter ATV – Alternativ till våld där han lära sig hantera sin aggressivitet.  

För ”Jocke” var det ett stort steg att söka hjälp. Han skämdes för det han gjort och ville inte visa sig svag. Senare insåg han att den som tar tag i sina problem och löser dem – den personen är stark. 

– Jag tycker att man ska söka hjälp, för det finns hjälp att få. Idag mår jag bra. Min familj mår bra. Det kändes nästan som att man vaknade upp ur en mardröm och kände den här lättnaden – åh, det var bara en mardröm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.