Hör om metoden som hjälper våldsamma män att hantera sina aggressioner. Daniel Johansson och Linda Karlfors jobbar båda som behandlare. Foto: Eva Harström, SVT

Våldsamma män får stöd och hjälp i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Våld i nära relationer drabbar många kvinnor och barn. Men också män som slår kan få hjälp för att kunna ändra sitt beteende. I Örnsköldsviks kommun finns Resurscentrum mot våld, som erbjuder männen behandling.

Det är svårt att få män som slår sin partner att söka hjälp för sitt beteende. Ofta är det förknippat med både skam och skuld. 

– Man tror att det inte går att göra någonting åt det. Sedan tänker man att jag blir dömd om jag söker hjälp, säger Daniel Johansson, som är behandlare på Resurscentrum mot våld. 

Han menar att det är viktigt att få männen att prata om våldet.

Frigöra sig från skammen

– Det verksamma är att de får en chans att höra sig själv säga vad de gjort, det är ett sätt att frigöra sig från den skam som följer med, säger Daniel Johansson. 

– Vi jobbar mycket med att skapa en miljö där det känns tryggt och lugnt. Man blir bemött med respekt, fortsätter Linda Karlfors, också hon behandlare. 

Hantera känslorna

Tillsammans med ytterligare fyra behandlare jobbar de på Resurscentrum mot våld i Örnsköldsvik. Med en metod som kallas Alternativ till våld hjälper de män att kunna hantera sina känslor. Det är en samtalsserie med en träff i veckan. 

– Vi pratar om det som skett, våldet som hänt och bakomliggande orsaker. Hur ser det ut i den här personens liv? Vilka konsekvenser har våldet haft? Hur kan man reglera sina känslor, säger Daniel Johansson. 

Finns hjälp att få

Det viktiga är att få våldsamma män att förstå att det finns hjälp att få. 

– Den som blir för arg är en person som inte mår särskilt bra. Mår man bättre har man större möjlighet att sluta använda våld, säger Daniel Johansson.

Hit kan du vända dig om du utsätts för hot och våld

Om situationen är akut: Ring 112.

Alla som är utsatta för våld i nära relationer, oavsett kön eller könsidentitet, har rätt till stöd och skydd från socialtjänsten. Här hittar du länkar till respektive kommuns socialförvaltning. De flesta kommuner erbjuder även hjälp till den som utsätter andra för våld.

Kramfors – Mottagningsgruppen, Socialtjänsten

Sundsvall – Mottagningsgrupp, barn- och vuxenstöd

Sollefteå – Socialtjänsten

Härnösand – Socialtjänsten

Timrå – Socialtjänsten

Ånge – Socialtjänsten

Örnsköldsvik – Resurscentrum mot våld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.