Energimarknadsinspektionen: ”Absolut inte okej med så många avbrott”

Publicerad

Enligt Energimarknadsinspektionens föreskrifter räknas det inte som en acceptabel nivå i leveranssäkerheten om en kund har fler än elva avbrott under ett kalenderår.

– Då inleder vi en granskning och kräver att nätföretaget ska vidta åtgärder, säger Tommy Johansson som är avdelningschef för teknisk analys vid Energimarknadsinspektionen.

När han får höra om paret i Edsele som haft 31 avbrott på ett år reagerar han så här.

– Det är absolut inte ok, det är alldeles för mycket.

Kräver åtgärder

Enligt ellagen har en kund rätt till avbrottsersättning om strömavbrottet varat mer än tolv timmar. Privatpersoner kan också begära skadestånd av nätföretagen, även vid kortare avbrott. Och Ei kan kräva åtgärder av företagen, vid både långa eller upprepade avbrott.

– Då granskar vi vad företagen uppgett att avbrotten beror på och vilka åtgärder de tänker vidta. Vi vill se åtgärder som har koppling till avbrottsorsaken.

Kostsamt för samhället

Han säger att det är vanligt att träd faller på ledningar eller att snö tynger ner ledningar och att stolpar går av. Förutom olägenheterna för kunderna finns ekonomiska skäl till att förbättra leveranssäkerheten, menar han.

– Vi vet att det kostar samhället mycket pengar när det är strömavbrott. Man brukar räkna på ungefär 1 miljard kronor per år.

Kan besluta om vite

Det handlar bland annat om produktionsbortfall och maskiner som går sönder. Han säger att de granskar att företagen vidtar åtgärder som har koppling till avbrottsorsaken. Om företagen inte gör tillräckligt brukar myndigheten agera.

– Det vi kan göra om vi tycker att det behövs är att förena ett föreläggande med vite.

För varje vecka man inte åtgärdar bristen får företaget betala en summa.

Geografin ska inte spela roll

Han säger att oavsett var man bor i landet så ska elleveransen vara mer tillförlitlig än i till exempel makarna Zimmermanns exempel.

Lagen ställer samma krav på god leveranssäkerhet i hela landet Foto: SVT

– Det menar jag. Det ska fungera bättre, säger Tommy Johansson.

Nedgrävda ledningar

På många håll, men inte alla, grävs ledningarna ner för att säkra leveranserna av el.  Se mer om det i klippet.

Energimarknadsinspektionen

Visa

Energimarknadsinspektionen (Ei) är tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme.

Det innebär bland annat att Ei granskar att överföringen av el är av god kvalitet. Elnätsföretagen rapporterar årligen in uppgifter till Ei om hur många och hur långa elavbrott de haft i sina nät samt annan information som behövs för intäktsramsregleringen och för Ei:s tillsyn.

Uppgifterna om elavbrott rapporteras in för varje anläggningspunkt och för varje gränspunkt.

Ei presenterar årligen en sammanställning av leveranssäkerheten i Sveriges lokal och regionnät baserat på elnätsföretagens inrapporterade avbrottsdata.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet